Biohacking: základní přehled
Staňte se člověkem, kterému nikdo neříká, co má se sebou dělat, co a kdy jíst, jak a kdy cvičit.
Úvod
Na naší planetě byl život člověka naplánován úplně jinak. Pokrok nás přivedl až sem a kompletně nás izoloval od sebe samých. Spoléháme se a bereme si k srdci názory a rady druhých namísto toho, abychom se spojili sami se sebou a hledali odpovědi právě tam. Důvěřujeme internetu, sociálním sítím, odkud se na nás ze všech možných koutů valí rady o tom, jak se svým tělem zacházet a co s ním dělat, a to všechno bez respektu k individualitě každého z nás.
Kdo je biohacker?
Můžete jím být právě vy ツ Všichni jsme se už někdy setkali se slovem "hacker" a víme, kdo to je a co dělá. Jsou to lidé, kteří se chtějí k něčemu dostat. Tak dlouho tomu nedají pokoj, dokud se jim to nepodaří. Využívají triků, jak získat kontrolu nad systémem. Pokud si principy počítačového hackera převedeme na svou osobní biologii, vlastní tělo, stáváme se biohackerem.
Biohackeři jsou experimentátoři. Zkoumají sami sebe skrz na skrz. Testují se, zkoumají a hledají tu nejoptimálnější verzi sebe samých. Vnímají, kam se posouvají a kam ne. Píšou si záznamy, vedou si deník, používají různé strategie, někdy i technologie, které jim umožní postarat se o své zdraví. A to nejen teď, ale v jakékoli etapě svého žití. Protože biohacking se v průběhu života mění.
Co je biohacking?
Biohacking je svoboda. Jde o termín používaný k popisu různých tipů a triků, jak zlepšit schopnost těla, mít optimální výkon a možná si i prodloužit život. Jde o rozhodnutí neponechání stavu svého zdraví na štěstí, náhodě nebo genetice. Biohacking vám pomůže osobnostně růst. Brzy si osvojíte vlastní biohackerskou filosofii, pochopíte, že nejde jen o fitness a stravování, o tom, kolik jste uběhli kilometrů a snědli kalorií. Sledování kalorií a makroživin do tohoto konceptu nepatří (i když je využít samozřejmě můžete). Jde o celkový (holistický) přístup a vášeň pro to, čeho chcete dosáhnout. V biohackingu se učíme vnímat jídlo a všechno, co uděláme, jako informaci pro naše tělo. Nejde zde o čísla, ale o splynutí.
Jak jsem se dostala k biohackingu?
Každý výživový poradce toho musí znát daleko víc, než jen sázet jeden jídelní plán na míru za druhým svým klientům, tak, jak se to děje a jak to známe. Měl by vědět, a potažmo poradit (od toho slovo poradce) ostatním, jak co nejefektivněji fungovat v této moderní době - nejen v oblasti stravování.
Nejsem v oblasti výživy žádný nováček. Kdo mou práci sleduje dlouho, zná mé počátky a můj několikaletý vývoj. Součástí mého rozvoje byly pády a vzestupy. Čerpala jsem ze zahraničních studií a materiálů v době, kdy tady byly první fitness blogy a webové stránky teprve v plenkách. To, co jsem zkoušela, střídavě uchvacovalo a šokovalo. Někdy jsem schytala kritiku, jindy uznání. Celou tu dobu jsem ale dělala tu nejlepší věc. Učila jsem se sama na sobě, praktikovala a zkoušela různé metody, abych o tom pak mohla psát a tím pádem sdílet, co jsem se naučila a jakou odpověď mi dávalo na to či ono vlastní tělo. K něčemu jsem se x-krát vracela a zkoušela tu samou věc jinak, než jsem si našla to pravé pro mé fungování. Vždy mne fascinovalo, jakou zpětnou vazbu jsem od svého těla dostala, zda to, co dělám, mě někam posouvá a zda ten či onen přístup je udržitelný. Byly to hromady zápisků a rozborů, díky kterým jsem se dostala až sem. To, že jsem se v roce 2023 pustila do opravdu náročného 550 hodinového kurzu pod vedením magistra Martina Jelínka, "abych prošla oficiálním kurzem", bylo už jen dodatečnou responzí na to, jakým směrem se chci profesně ubírat.
Samotné studium bylo naprosto dechberoucí. A díky němu a topovému lektorovi, který mne kurzem prováděl, jsem nabyla přesvědčení, že já prostě klasickej výživář nikdy nebudu a že to tak možná i samotný lektor se svými studenty zamýšlí ツ. Jsem si naprosto jistá, že by si měl člověk ve svém životě vytvořit svá vlastní udržitelná pravidla, měl by se učit poznávat sám sebe, dělat si poznámky, učit se z chyb, být sám sobě vědcem, používat selský rozum, respektovat zóny extrému, a tedy především pochopit, že současný způsob žití v moderní společností je skrytým a tichým zabijákem a odklání nás od propojení s přírodou a kvalitního (dlouhého) života. Čím více jsem se blížila k posledním hodinám kurzu a zkouškám, tím víc jasnou odpověď jsem dostávala na jednu jedinou otázku.
Mám svůj business postavit na moderním a všude chtěným (byť pro mne nefunkčním) modelu tvorby jídelníčků na míru nebo se vydat netradiční, dobrodružnou a smysluplnou cestou jako mentorka biohackingu?
Jsem si jistá, že ať už jste nováčky v otázce změny života nebo se již dlouhou dobu hledáte, tato služba - tedy mentoring - vám nejenže pomůže, ale dá naprosto ucelenou odpověď na to, proč jste do dneška (možná) nedokázali dlouhodobě uspět. Ono totiž nestačí ladit jen jednu oblast, opomíjet další a spoléhat se, že to "nějak klapne".
Co je Easy Biohacking?
Některé formy biohackingu jsou extrémní a mohou odrazovat, ale jiné formy jsou běžné a prověřené časem. Je bezpečný pro většinu lidí, pokud je k němu přistupováno rozumně. Jelikož ctím zásady zdravého selského rozumu, z valné většiny využívám pilíře prostého (easy) biohackingu. Jde o ucelený soubor změn, které se postupně aplikují do vašeho současného života. Proč postupně? Protože příliš mnoho změn naráz může ve vašem těle vyprovokovat stresovou odezvu a tomu se chceme vyhnout.
Co vám nabízím?
Důvěru, trpělivost, respekt, diskrétnost, slušnost, pochopení, ale především sebe jako průvodkyni/mentorku celým procesem. Know-how, které vám předám, zaručeně funguje na každého. A fungovat bude (více či méně) vždy. To, že můžete ve finále zhubnout i několik kilogramů (pokud to skutečně potřebujete), je v podstatě nevyhnutelné ツ
Co potřebuji já od vás?
Důvěru, trpělivost, ochotu "nelhat si do kapsy", odhodlání spolupracovat, upřímnost k sobě samým, upřímnost vůči mně (nesoudím, vyslechnu, najdeme cestu ven), respekt, slušnost.
- Jednorázová konzultace
- 4 týdenní mentoring
- 8 týdenní mentoring
Do budoucna:
Easy Biohacking: online kurzSezónní stravování | světlá část roku: online kurz
Sezónní stravování | temná část roku: online kurz