Všichni milujeme sladké a u nás tedy vede tvarohový koláč v jakékoli podobě. Já jsem se nechala inspirovat receptem z časopisu Food, malinko si jej upravila a musím říct, že byl naprosto, ale naprosto skvělý. Doporučuji jej upéct někdy pozdě odpoledne a nechat do rána netknutý. Těsto nasákne vláhu z tvarohu, celý koláč se proleží a je vskutku fantastický. Perfektní i třetí den po upečení. Místo medu a třtinového cukru můžete samozřejmě použít vaše oblíbené sladidlo.
A ano, i když miluji své low-carb high-fat stravování, jsou věci, na které se po čase vždy těším a kterým neodolám. A kterým taky odolávat nechci :-) Nechte si chutnat i vy!
Budete potřebovat:
Na těsto:
350 g bio hladké mouky
80 g tmavého třtinového cukru
1/2 prášku do pečiva
1 vejce
250 g másla
2 lžíce holandského kakaa
Na náplň:
3 vejce
2 lžíce medu
500 g nízkotučného tvarohu ve vaničce
1 sáček vanilkového cukru
Jak na to:
1. Ze surovin (kromě kakaa) vypracujte těsto.
2. Do dvou třetin zapracujte kakao a obě části dejte na 10 minut do lednice.
3. Formu vystelte pečícím papírem.
4. Připravte si náplň. Z bílků ušlehejte sníh a z ostatních surovin vyšlehejte krém.
5. Sníh opatrně do krému zapracujte.
6. Formu vystelte (i po stěnách) kakaovým těstem. Pomozte si rukama a prsty.
7. Náplň nalijte do formy a po povrchu nastrouhejte světlé těsto,
8. Pečte na 160 °C zhruba 40 minut.
Dobrou chuť.

Zapečená brokolice v alobalu s kuřecím masem, bramborami, mozzarellou a strouhaným sýrem. Takhle jednoduše to zní a takto jednoduše si to taky připravíme =)
Budete potřebovat:
600 g kuřecích prsou
olej. sůl, pepř
4 brambory
1 brokolici
mozzarellu (160 g)
jiný tvrdý sýr (60 g)
Jak na to?
Prsa zakapeme olejem, osolíme a opepříme. Pečící formu vysteleme alobalem, naskládáme nakrájené brambory, maso, brokolici, mozzarellu. Znovu zakapeme olejem, osolíme, opepříme a zasypeme nastrouhaným sýrem. Zabalíme do alobalu a pečeme při 180 °C 20-30 minut.
Kalorie 483 kcal
Sacharidy 28 g
Bílkoviny 51 g
Tuky 16 g

Člověk by neřek, jak skvělá jídla se dají vykoumat i pro vyznavače nízko-sacharidového stravování.
Tuhle krásku jsem našla ve starším čísle časopisu FOOD, vyměnila jsem jen housku za plátky
večerního pečiva a bomba oběd byl na světě. A věřte, že si pochutnával i můj přítel :-) Taky aby ne.
Budete potřebovat (4 porce):
500 g hovězího masa (namletého)
sůl, pepř, olej
ledový salát
červenou cibuli
plátky bílkovinného pečiva
Na rajčatovo-paprikový dip:
2 menší červené kapie
2 rajčata
2 lžíce bílého jogurtu
domácí majonéza
2 stroužky česneku
majoránka, petrželka
sůl
Jak na to:
Nejdříve si připravíme dip. Papriku zbavte semínek a nakrájejte na malé koustičky.
Rajčata také nakrájejte na malé kostičky a dejte do misky s jogurtem.
Vmíchejte majonézu, česnek a bylinky. Dochuťte solí.
Maso namelte, osolte a opepřete. Vytvarujte 4 silné placky, které poctivě opečte.
Buďto na grilovací pánvi nebo na grilu. Nebo na pánvi s trochou oleje.
Trvá to trochu déle, než se maso propeče, já pravidelně otáčela z jedné a druhé strany.
Plátky pečiva potřete dipem, dejte list salátu, cibuli na kolečka.
Vložte grilované maso, opět potřete dipem a přiklopte druhým plátkem pečiva.
A je hotovo. Můžete baštit :)
Dobrou chuť!!!
 |
Foto rajčatovo-paprikového dipu :) |
ÚVOD
"Jím zdravě a nehubnu." Kolikrát jste tuhle větu již slyšeli od druhých nebo dokonce u sebe :-) Až by měl jeden pocit, že ta zdravá strava nefunguje tak, jak by měla. Všude se o tom píše a vy jíte zdravě a vůbec nic se neděje. Tak jak to tedy je?
Pokud jste milovníky jídel tzv. "z jednoho hrnce", mám pro vás naprosto skvělé chilli. Tedy spíše nechilli, jelikož i když já ostřejší miluji, doma se to u zbytku rodiny moc velkému zájmu netěší, takže pokud budete chtít udělat verzi tohoto jídla pikantnější, přidejte do směsi koření v receptu tolik chilli, kolik máte rádi :-)
Děti i přítel si tohle jídlo naservírovali s těstovinami, mně jako low-carb strávníkovi stačily
sacharidy z rajčat a fazolí. A osobně si myslím, že je tohle jídlo skvělé jen tak bez nějaké
další přílohy. Určitě vyzkoušejte, budete si chodit do hrnce pro další :)
Budete potřebovat:
2 lžíce oleje
1 střední cibuli
3 stroužky česneku
500 g mletého hovězího masa
1 plechovka červených fazolí
1 plechovka nakrájených rajčat
250 ml vody
70 g rajčatového protlaku
Na koření:
1 lžička mletého kmínu
1/4 lžičky kajenského pepře
1/2 lžičky sušeného česneku
1/2 lžíce třtinového cukru
1 lžička soli
Jak na to?
Do velkého hrnce na oleji krátce osmahni nasekanou cibulku a prolisovaný česnek.
Přidej maso a ze všech stran důkladně osmaž. Mezitím slij vodu z fazolí a smíchej v mističce koření. Následně dej k masu fazole, plechovku rajčat, vodu, protlak a všechno koření. Důkladně promíchej, přiveď k varu a pak nechej lehce pobublávat, dokud se většina tekutiny nevypaří. Trvá to zhruba 30 minut.
Pak servírujte do misek nebo s přílohou na talíř :)
Dobrou chuť.


400 g květáku nebo brokolice krátce povaříme v mírně slané vodě a zcedíme. 400 g kuřecích prsou
nakrájíme na kostky, osolíme a
osmažíme ze všech stran v pánvi na lžíci
oleje. Během smažení smícháme v misce 100 ml kuřecího vývaru, 2 lžíce medu, 1
utřený česnek, lžíci nastrouhané pomerančové kůry, 100 ml šťávy z pomeranče,
2 lžičky soj. omáčky a ¼ lžičky mletého zázvoru. Kuře
po 10 min vytáhneme a do pánve vlijeme omáčku. Vaříme na mírném plameni do
omáčkového stavu. Nakonec přimícháme maso a krátce prohřejeme. Servírujeme
s květákem. Výživové hodnoty jsou vypočteny na 1 porci, celkem tímto
receptem získáte porce 2.
Kalorie 395 kcal
Sacharidy 24 g
Bílkoviny 52 g
Tuky 7 g

Naprosto báječná kokosová kaše. Domácí kokosové mléko přiveď k varu, přidej kokosové máslo, kokosovou mouku do požadované hustoty. Přendej na talíř, zasyp raw třtinovým cukrem, skořicí a přidej lžičku kokosového oleje :) Dobrota největší.

3
bílkovinné chleby (Večerní pečivo) namažeme 50 g Lučiny a poklademe plátky různé zeleniny: ředkvičkami, salátovou okurkou, paprikou a rajčetem. Plátky zasypeme sezamovým
semínkem nebo salátovým kořením
(Vitana). Doladíme zdravými tuky a to 5
ks para ořechy.
Kalorie 480 kcal
Sacharidy 5 g
Bílkoviny 26 g
Tuky 36 g