Fotek s mým synem moc nemám. Nerad se fotí a nikde na fotce se neusmívá, protože mu to prostě nepřijde zábavné :) S maminkou je ale vždy úplně opačný :) Šťastný a spokojený. Protože maminka je jen jedna. Jedna jediná, která s ním prošla všechny zlé momenty v jeho životě a vždy mu pomohla, podpořila a dodávala sílu a kuráž.
Je to můj malej "aspergeráček" :))))
Na tyhle sušenky/cukroví stačí jeden den na odležení. Dají se upéct na Vánoce tedy jako jedny z posledních cukroví. Tohle cukroví dělám již léta a je naprosto dokonalé. Směs nasekané čokolády a ořechů je zkrátka nehynoucí :)
Budete potřebovat:
250 g hladké mouky
50 g bramborového škrobu
125 g másla
100 g moučkového cukru
2 vejce
100 g mletých nebo nasekaných oříšků
125 g nasekané čokolády
Jak na to?
Všechny ingredience smícháme a těsto vyválíme. Vykrajujeme kolečka, hvězdičky, vločky na tloušťku, jakou chceme. Chceme-li sušenky, uděláme plát tenčí a v troubě zůstane kratší dobu. Na cukroví necháme vrstvu těsta silnější a pečeme krapet déle, v tomto případě na 175°C zhruba 15 minut. Ještě teplé cukroví obalíme v moučkovém cukru, ale nemusíme :)
Pokud nemáte čas dělat cukroví dlouhé dny před Vánocemi, na tyhle lanýžky vám stačí jen tolik času, aby vychladly a můžete je konzumovat. Já je dělávám úplně jako poslední cukroví, jelikož mi zůstane spousta bílků a je pak jasný, jak je využít :))
Budete potřebovat:
4 bílky (pokojové teploty)
150 g moučkového cukru
75 g mletých ořechů
Jak na to?
Na vysoké otáčky ušleháme bílky s cukrem. Nejprve jen špetku cukru s bílky, až bude sníh řídký a napěněný, přidáme zbytek (většinu) cukru. Posléze vmícháme ořechy. Pečeme při 120 °C.
Tyhle řezy jsou naprostou klasikou. Už jsem zkoušela několik verzí a tato varianta patří k těm velmi chutným. Recept jsem převzala z časopisu Apetit, kde jej otiskli jako recept prababičky manžela redaktorky. Důležitý je nechat koláč den odležet. Vydržte to. Stojí to za to :)
Co budete potřebovat?
400 g kvalitní hladké mouky
100 g moučkového cukru
velká špetka soli
200 g másla
1 vejce
jemně nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
na náplň
1 kg jablek
1 vanilkový cukr
mletá skořice
trocha strouhanky
hrst mletých vlašských ořechů
Jak na to?
Mouku a cukr prosejeme do velké mísy.
Studené máslo nahrubo nastrouháme do mouky s cukrem, přidáme vejce, kůru a rukama rychle zpracujeme. Těsto rozdělíme na dvě stejné poloviny a dáme vychladit do lednice.
Mezitím si oloupeme a nahrubo nastrouháme kilo jablek.
Troubu předehřejeme na 180 °C. Plech vysteleme pečícím papírem.
Do mísy s nastrouhanými jablky vsypeme cukr a skořici dle libosti.
Strouhanku opečeme na sucho na pánvi.
Z lednice vytáhneme těsto a jeden díl rozválíme do velikosti plechu (cca 30x20 cm).
Pomůžeme si prsty a těsto vtlačíme po celé ploše plechu. Strouhanku smícháme s mletými ořechy.
A nyní spodní vrstvu těsta touto směsí zasypeme. Poklademe jablíčka a rozprostřeme.
Rozválíme druhý díl těsta a přeneseme na jablečnou náplň. Těsto vidličkou propícháme, aby mohla unikat pára. Pečeme dozlatova zhruba 30-40 minut. Záleží na síle trouby.
Po vychladnutí poprašte moučkovým cukrem.
Tip: jablka můžete dosladit ještě libovolným množstvím cukru, záleží na jejich kyselosti.
Kdo má rád rozinky, může je k jablíčkům také přidat. Já je nerada :)
Dobrou chuť.
Kristina