Zázvorový čaj podle Jolindy Hackett


Přicházím za vámi s menším povídáním o zázvorovém čaji. O tom domácím, pěkně čerstvě připraveném :-) 

Nastal podzim a u mne přišly opět do módy hrníčky a denní várka teplých čajů. Hodně dlouho jsem chtěla vyzkoušet udělat si doma zázvorový čaj, jelikož zázvor samotný mi v jídle chutná a maminka jej kdysi vařila mému bráškovi jako čaj, když byl malý a hodně trpěl na hlasivky a krk při nemocech. Na internetu naleznete spoustu zaručeně těch nejlepších způsobů jak jej připravit, ale já se inspirovala tím nejprostším postupem jedné vegetariánské expertky Jolindy Hackett.

Jolinda kdysi pracovala ve zdravotním středisku v Thajsku, kde se podávaly pouze přírodní a raw produkty. Každé ráno, sedm dní v týdnu, připravovali svým hostům zázvorový čaj. Klíčem k tomuto lahodnému, zdravému a uklidňujícímu čaji je hlavně použití čerstvého zázvoru, který se nadále nechá po několik minut jemně vařit ve vodě. Zázvorový čaj delikátně doplňuje šťáva z limetky a agave sirup nebo med. 

Pokud chcete posílit váš imunitní systém nebo jej chcete pít ráno jako povzbuzující nápoj, vyzkoušejte následující postup.

Nakrájejte na velmi tenké plátky čerstvý zázvor.
Zhruba 6 takových plátků postačí na 2 šálky vody.
Vařte na mírném plameni zhruba 10 minut, pro silnější čaj 20 minut.
Já osobně doporučuji začít u deseti minut, abyste věděli, jak silný je na vás v této fázi. Po dvaceti minutách je nápoj skutečně extra silný!!!
Na 2 šálky budete potřebovat šťávu asi z půlky limetky. Nebo podle potřeby.
Stejně tak podle potřeby doslaďte. Já používám med.

Někteří do vody přidávají na vyvaření také mátu, heřmánek nebo celou skořici.
Já jsem takto nezkoušela, protože čaj je naprosto výtečný jen takto :-)
Každý večer si dávám dva šálky jako siestu a občas piji i přes den.
Pro tohle podzimní počasí je báječný!
A ke snídani k perníku jakbysmet!

Ať chutná.

K. ♥


7 komentářů:

  1. zázvorový čaj miluju, ňamňam :o) dělám ho stejně, jen místo plátkování strouhám.. taky jsem se teď zamilovala do ovocných čajů od apotheke, kupodivu v sobě mají i sirup z ovoce po kterém mají chutnat a nejenom přírodně identické aroma :o)))

    OdpovědětVymazat
  2. Zázvor můžu na všechny způsoby.V zimě je můj denní společník.

    OdpovědětVymazat
  3. Dneska jsem si dělala čaj z citronové trávy a byl také naprosto úžasný ;-)!

    OdpovědětVymazat
  4. Ja zazvor jenom zalovam a necham luhovat, pridavam skorici mletou, citron a med a mohla bych ho pit porad ;)

    OdpovědětVymazat
  5. Doporučuju zázvor nastrouhat, to je potom teprv zabiják bacilů :D
    Verča

    OdpovědětVymazat
  6. Týno doporučuju variantu se skořicí, je to absolutní lahoda (;

    OdpovědětVymazat