Vítám tě na svých stránkách. Najdeš zde to nejzásadnější z mých zápisků od roku 2011. Ne vše, co si tady přečteš, je pro mne aktuální. Nechci tady však nic promazávat, jelikož to, co tu najdeš, se týká mého vývoje, který mě něco stál a který mne dostal až k současnému biohackingu. Pokud by tě zajímala moje business webová prezentace, klikni zde. Hezký den :-) ♡♡♡

Meruňková buchta s drobenkou

 Tohle je asi nejideálnější těsto, které jsem našla a vyzkoušela v kombinaci s meruňkami, které jsou trošku kyselkavé a pro letní období naprosto dokonalé. Stejné těsto bych použila třeba s rybízem či jiným podobným ovocem. U sladšího ovoce bych pak ubrala na cukru, ať není výsledek přeslazený. Jinak je těsto naprosto dokonalé a výsledek skvostný! Buchta je za 15 minut přípravy na plechu, takže když potřebujete honem rychle něco na zub, ideálka :)

Budete potřebovat:

350 g polohrubé mouky (2 hrnky)
230 g cukru krystal (1 hrnek)
1 prášek do pečiva
1/2 hrnku mléka
3/4 hrnku oleje
4 vejce (z bílků sníh)
minimálně 0,5 kg meruněk

+ drobenka

Jak na to?

Všechny ingredience kromě bílků smícháme, z bílků vyšleháme sníh a poté přidáme opatrně do těsta. Těsto vlijeme na máslem vymazaný a moukou vysypaný plech (nebo vystelte pečícím papírem). Vypeckujeme meruňky a naškubeme nebo nakrájíme na čtvrtky. Poklademe na těsto. Zasypeme drobenkou. 

Drobenka: Já ji dělám od oka, ale mám ráda drobenku měkkčí, než tu, která se snadno připeče. Každý má ty hodnoty a poměry čeho a kolik dát do drobenky rozdílné. Někteří používají zásadně hrubou mouku nebo krupici, někdo dokonce hladkou. Já mám ráda z polohrubé mouky a zrovna na tento koláč jsem použila cukr/mouka stejný poměr. Máslem jsem tam švihla od oka :) Najděte si jakoukoli, důležité je, aby se drobenka nelepila, nebyla suchá a krásně se sypala :)

Buchta je nádherně vláčná i druhý den, i když jsem ji nechala venku jen přikrytou na plechu alobalem.

Pečte na 170 °C asi 30 minut. Ale víte jak. Hlídat!

Dobrou chuť.

Kristina



1 komentář:

  1. Přesně tuhle dělá vždy v létě mamka. Buď s meruňkami nebo s rybízem a je to ideální buchta na tuhle sezónu. :))

    OdpovědětVymazat