Meruňková buchta s drobenkou

 Tohle je asi nejideálnější těsto, které jsem našla a vyzkoušela v kombinaci s meruňkami, které jsou trošku kyselkavé a pro letní období naprosto dokonalé. Stejné těsto bych použila třeba s rybízem či jiným podobným ovocem. U sladšího ovoce bych pak ubrala na cukru, ať není výsledek přeslazený. Jinak je těsto naprosto dokonalé a výsledek skvostný! Buchta je za 15 minut přípravy na plechu, takže když potřebujete honem rychle něco na zub, ideálka :)

Budete potřebovat:

350 g polohrubé mouky (2 hrnky)
230 g cukru krystal (1 hrnek)
1 prášek do pečiva
1/2 hrnku mléka
3/4 hrnku oleje
4 vejce (z bílků sníh)
minimálně 0,5 kg meruněk

+ drobenka

Jak na to?

Všechny ingredience kromě bílků smícháme, z bílků vyšleháme sníh a poté přidáme opatrně do těsta. Těsto vlijeme na máslem vymazaný a moukou vysypaný plech (nebo vystelte pečícím papírem). Vypeckujeme meruňky a naškubeme nebo nakrájíme na čtvrtky. Poklademe na těsto. Zasypeme drobenkou. 

Drobenka: Já ji dělám od oka, ale mám ráda drobenku měkkčí, než tu, která se snadno připeče. Každý má ty hodnoty a poměry čeho a kolik dát do drobenky rozdílné. Někteří používají zásadně hrubou mouku nebo krupici, někdo dokonce hladkou. Já mám ráda z polohrubé mouky a zrovna na tento koláč jsem použila cukr/mouka stejný poměr. Máslem jsem tam švihla od oka :) Najděte si jakoukoli, důležité je, aby se drobenka nelepila, nebyla suchá a krásně se sypala :)

Buchta je nádherně vláčná i druhý den, i když jsem ji nechala venku jen přikrytou na plechu alobalem.

Pečte na 170 °C asi 30 minut. Ale víte jak. Hlídat!

Dobrou chuť.

Kristina



1 komentář:

  1. Přesně tuhle dělá vždy v létě mamka. Buď s meruňkami nebo s rybízem a je to ideální buchta na tuhle sezónu. :))

    OdpovědětVymazat