Naše nejoblíbenější buchta si již poněkolikáté vyžádala vaši pozornost a já slíbila nejen vám, ale i sobě, že recept na ni uveřejním. Nejde o žádnou novinku, ale o recept, který na internetu hojně koluje, jen má pokaždé jiný název :-) Já jsem ji kdysi našla na Mimibazaru jako "stračatelu", my doma užíváme prostě název kakaová s tvarohem. Vlastně už od dob, kdy jsme ještě žili se synkem s bývalým manželem :) Nebudu to tady nijak prodlužovat. Chcete-li buchtu na celý plech, použijte celou dávku. Já dělávám jen na poloviční plech, takže logicky dělám z dávky poloviční.
Přichystejte si dvě mísy a plech vymažte máslem a vysypte moukou.
Troubu přednastavte na 180C a připravte si světlé a tmavé těsto.
Tmavé těsto:
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru
1 hrnek mléka
3/4 hrnku oleje
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
2 vejce
2 lžíce kakaa
Všechny suroviny smíchejte do hladké hmoty.
Světlé těsto:
2 měkké tvarohy (vanička, bílo-zelený obal, firma Milko)
1/2 hrnku cukru
3/4 hrnku mléka
1 vanilkový puding (prášek)
1 vanilkový cukr
2 vejce
Všechno smíchejte, nejlépe šlehačem, ale nemusí být.
Než se pustíme do buchty, neodpustím si připomínku k tvarohu. Používejte ten, jež je nahoře napsaný. Zkoušela jsem i jiné, ale jen tento je vskutku takový, že těsto s ním zůstane husté, ne řídké a v buchtě neklesne během pečení až na dno. Míchejte jej přinejlepším zrovna vytáhlé z lednice.
Nyní na plech vlijte tmavé těsto a nechte si opravdu jen maličko na závěrečné "pocákání". Na tmavé těsto opravdu z nepatrné výšky vlijte po všech směrech jemně světlé těsto a nyní tmavým těstem, které jste si odložili, světlé těsto pocákejte, aby se vytvořily flíčky. Již takto můžete dát koláč péct. Já jen někdy "ozdobím" a vytvářím vidličkou nebo druhým koncem lžíce různé vzorce (viz foto).
Dejte péct 20 minut. Koláč je neskutečně vláčný, druhý den se budete oblizovat
ještě víc, protože se proleží :-)
Přeji dobrou chuť ♥
K.
Ahoj. Díky za recept, chystám se jej vyzkoušet.. Jen vzhledem k tomu, že jsem takové kuchařské jelítko zatím, bych se ráda zeptala, jak velký plech je myšlen na tu celou dávku :-) Děkuji
OdpovědětVymazatVeru, já i celou dávku dělám do menšího plechu, nemám plech, který zabere místo od kraje trouby po kraj :D takže buchta je pak vyšší, ale stejně dobrá :) když mi dáš chvíli, tak ti ten plech přeměřím (Nebo můžeš udělat i do kulaté formy ;) )
VymazatTo nemusíš, tahle odpověď by mohla stačit :-) Taky nemám právě "od kraje ke kraji" jenže vůbec netuším jestli je to plech střední nebo malý, no prostě to vyzkouším a uvidím :-D
Vymazatpodle mne střední na plnou dávku bude akorát :) sama uvidíš, kolik toho těsta bude a podle toho zhodnotíš :)
VymazatAhojky. Vcera jsem tuto buchtu upekla a je vyborna! Jen tvaroh jsem dala jednu vanicku zeleny Pilos a jednu kostku tucneho tvarohu (v cervenem alobalu) a povedl se na *1* :-). Recept si ukladam mezi sve oblibene :-). Diky :-)
OdpovědětVymazatSupr, že se povedlo :) To ani jinak dopadnout nemohlo :)) Taky díky za zpětnou vazbu :)
VymazatTak jsem ji musela upect znovu, protoze je strasne dobra. A povedla se i s vanickovym mekkym tvarohem z Kauflandu :-)
Vymazathehe, návyková, že? :D U nás vlastně jedničkou, pak hned následuje štrůdl a tvarožník :D
VymazatNávyková... Jdu ji péct do školy pro spolužáky (; Tohle je sázka na jistotu...
VymazatJako vždy se povedla super
OdpovědětVymazat