Vítám tě na svých stránkách. Najdeš zde to nejzásadnější z mých zápisků od roku 2011. Ne vše, co si tady přečteš, je pro mne aktuální. Nechci tady však nic promazávat, jelikož to, co tu najdeš, se týká mého vývoje, který mě něco stál a který mne dostal až k současnému biohackingu. Pokud by tě zajímala moje business webová prezentace, klikni zde. Hezký den :-) ♡♡♡

Indický květák s kešu omáčkou a rýží


Určitě mi dáte za pravdu, že je občas fajn se v jídelníčku vzdát masa a prostě si pošmáhnout na čistě rostlinné stravě. Věřte mi, když řeknu, že masovou variantu tohoto pokrmu jsem dělala již několikrát  a byla famózní, ale když se trochu pozmění obsah omáčky a namísto masa dáme do omáčky květák, na chuti to nic neubere. Naopak. Budete mít tendenci se toho ujíst :-)

Budete potřebovat:

Na omáčku

2 šálky vody (450 ml)
1/2 šálku kešu oříšků
100 g rajčatového protlaku
1 lžička garam masala
1 lžička soli
1/2 lžičky mletého zázvoru

Dále

2 lžíce kokosového oleje (nebo vegan másla)
1 menší cibule
3 stroužky česneku
1/2 hlavy středního květáku
rýže (jako příloha)

Jak na to?

Uvařte rýži dle návodu na obalu. Můžete použít jakoukoli máte rádi.
Květákové růžičky nakrájíme na malé kousky a dáme stranou.
Ingredience na omáčku dejte do vysokorychlostního mixéru (např. Nutribullet)
a vše důkladně rozmixujte, abyste získaly jemnou omáčku.
Na pánvi rozpustíme kokosový olej, přidáme na drobno nakrájenou cibuli a utřený česnek.
Chvíli smažíme a často mícháme.
Jakmile okraje cibulky začnou hnědnout, vlijeme do pánve omáčku.
Přidáme květák a za občasného míchání vaříme zhruba 10 minut.
Nebo minimálně do té doby, než nám květák změkne do požadovaného stavu.
Nepřevařte jej :-)
Podáváme s rýži a petrželkou jako ozdobu.

Dobrou chuť.

K.


2 komentáře:

  1. Dobrý den, můžu se prosím zeptat na Váš osobní názor, jak byste u veganství řešila doplnění proteinů? Je to dost podstatná složka stravy, ale kromě ořechů, semínek a olejíčků se ve veganských receptech moc nevyskytuje.

    Slyšela jsem o vegan proteinu, kámoška mi říkala o tomto eshopu https://www.balicekzdravi.cz/proteiny

    Máte s tím nějakou zkušenost? Jak to chutná? Nebo máte jiný tip na doplnění do jídelníčku? Děkuji za odpověď :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, já bych to řešila doplňky stravy ve formě vitamínů a proteinů. Problém je v tom, že (ne z vlastní zkušenosti, ale z doslechu) je většina vegan proteinů docela otřesných na chuť :) Osobně bych asi dala přednost hráškovému proteinu a rýžovému. Ale co do chuti nemohu poradit, jaké jsou :) Asi hodně záleží na výrobci, jakým způsobem doslazuje a dochucuje.

      Vymazat