Rýžový nákyp (zdravější verze)


Ze školních jídelen doby minulé máme zafixováno, že ne všechna jídla jsou poživatelná. Jedním z nich je i rýžový nákyp, ze kterého se snad každému druhému žákovi zvedal žaludek a přísní učitelé nekompromisně vraceli nejednoho polozeleného žáčka dojíst svůj příděl zpět ke stolu... 

Já se tedy přiznám, že jsem k rýžovému nákypu odpor neměla, ale z dnešními recepty se ten rozdíl nedá srovnávat. Já už roky dělám rýžový nákyp podle jednoduchého postupu, ale tentokrát jsem se rozhodla, že investuji do zdravějších ingrediencí a udělám naprosto zdravou variantu rýžového nákypu se švestkami. Nejenže se naprosto povedl, ale takové lahodné, jemné, chuťově nekompromisní rýžové potěšení mě nutilo se podělit s celým světem :) 


Postup jak na tuhle nádheru:
1 hrnek basmati rýže propláchneme studenou vodou a nasypeme do hrnce s 0,7 litrem
rýžovo-mandlového mléka (měla jsem tohle) a špetkou mořské soli. Za občasného míchání 
vaříme zhruba 25 minut, až máme z rýže mírně rozvařenou kaši. Necháme vychladnout.

100 g kvalitního másla utřeme se 2 lžícemi třtinového cukru a 3 žloutky. Tuto směs pak vmícháme 
do vychladlé rýžové kaše, do které nakonec vmícháme ušlehaný sníh z bílků a 1 bio vanilkový 
třtinový cukr.

Pekáček vymažeme máslem, naplníme polovinou této směsi, přidáme na kousky nakrájené ovoce,
já dávala švestky, ale dobře se budou hodit i jahody, třešně či jiné. Přikryjeme druhou vrstvou
a pečeme při 170C dozlatova zhruba 30-40 minut. Závisí na výkonu trouby.


Krájíme na kousky a dáváme na talíř. Rýžový nákyp mně osobně chutná jak teplý, tak vychladlý
jako dezert. Můžete slabě "zhřešit" moučkovým cukrem při pocukrování :-) Já si to nikdy 
neodpustím :-) Osobně jej v cukřence ještě smíchám se skořicí, která dá rýžovému nákypu
ten správný šmrnc.

Přeji dobrou chuť :-)

K. ♥

Žádné komentáře:

Okomentovat