Vítám tě na svých stránkách.
Najdeš zde to nejzásadnější z mých zápisků od roku 2011. Ne vše, co si tady přečteš, je pro mne aktuální. Nechci tady však nic promazávat, jelikož to, co tu najdeš, se týká mého vývoje, který mě něco stál a který mne dostal až k současnému biohackingu. Pokud by tě zajímala moje business webová prezentace, klikni zde. Hezký den :-) ♡♡♡

Rýžový nákyp (zdravější verze)


Ze školních jídelen doby minulé máme zafixováno, že ne všechna jídla jsou poživatelná. Jedním z nich je i rýžový nákyp, ze kterého se snad každému druhému žákovi zvedal žaludek a přísní učitelé nekompromisně vraceli nejednoho polozeleného žáčka dojíst svůj příděl zpět ke stolu... 

Já se tedy přiznám, že jsem k rýžovému nákypu odpor neměla, ale z dnešními recepty se ten rozdíl nedá srovnávat. Já už roky dělám rýžový nákyp podle jednoduchého postupu, ale tentokrát jsem se rozhodla, že investuji do zdravějších ingrediencí a udělám naprosto zdravou variantu rýžového nákypu se švestkami. Nejenže se naprosto povedl, ale takové lahodné, jemné, chuťově nekompromisní rýžové potěšení mě nutilo se podělit s celým světem :) 


Postup jak na tuhle nádheru:
1 hrnek basmati rýže propláchneme studenou vodou a nasypeme do hrnce s 0,7 litrem
rýžovo-mandlového mléka (měla jsem tohle) a špetkou mořské soli. Za občasného míchání 
vaříme zhruba 25 minut, až máme z rýže mírně rozvařenou kaši. Necháme vychladnout.

100 g kvalitního másla utřeme se 2 lžícemi třtinového cukru a 3 žloutky. Tuto směs pak vmícháme 
do vychladlé rýžové kaše, do které nakonec vmícháme ušlehaný sníh z bílků a 1 bio vanilkový 
třtinový cukr.

Pekáček vymažeme máslem, naplníme polovinou této směsi, přidáme na kousky nakrájené ovoce,
já dávala švestky, ale dobře se budou hodit i jahody, třešně či jiné. Přikryjeme druhou vrstvou
a pečeme při 170C dozlatova zhruba 30-40 minut. Závisí na výkonu trouby.


Krájíme na kousky a dáváme na talíř. Rýžový nákyp mně osobně chutná jak teplý, tak vychladlý
jako dezert. Můžete slabě "zhřešit" moučkovým cukrem při pocukrování :-) Já si to nikdy 
neodpustím :-) Osobně jej v cukřence ještě smíchám se skořicí, která dá rýžovému nákypu
ten správný šmrnc.

Přeji dobrou chuť :-)

K. ♥

Žádné komentáře:

Okomentovat