Pro začátečníky: jak na pěkné a vypracované bříško

Největší a nejčastější omyl většiny začínajících je domnívat se, že když budou provádět cviky na určitou část svého těla, tak v těchto partiích budou hubnout. Proto je zcela logicky nejčastějším mylným dojmem hlavně u žen to, že cvičením na břicho zhubnou v břišních partiích. Pravda je taková, že se cvičení na břicho můžete věnovat každý den klidně i hodinu, ale očekávaného výsledku se dost pravděpodobně stěží dočkáte.

  1. Není zcela v pořádku posilovat tak často a tak moc břišní partie. 
  2. Vše na světě musí být v rovnováze, tudíž i cvičením na břicho bychom měli posilovat jeho protipól a tím jsou záda.
  3. Pokud se nezbavíte tuku v břiše (a teď už asi tušíte, že jen cviky na břicho to nepůjde) a budete svaly na tomto místě posilovat, bude bříško - ironicky - mnohem objemnější než předtím. Protože pod, mezi a nad zvětšeným svalem nám ten tuk zůstane. 
Tuk se nemění ve sval
Je nutné si uvědomit, že posilováním břicha v těchto oblastech nezhubnete. Žádnou partii na svém těle cvičením nezhubnete, ale jen posílíte. Od toho je cvičení, aby tvarovalo tělo.
Tuk vám na těchto místech stále zůstane a věřit tomu, že se časem tuk změní na sval, je sci-fi. Takový proces zkrátka neexistuje. Jsou tuky a svaly.
Takže pokud chcete objem v břišních partiích zmenšit (a kdekoli jinde), je nutné se nejprve zbavit nahromaděného tuku, který nám ty svaly skrývá. K tomu vám může pomoci pouze správný jídelníček umocněný vhodným cvičením se zaměřením na celé tělo! 
Neexistuje žádné zázračné cvičení na světě, které by dokázalo přecvičit špatné stravování.
Neexistuje žádná zkratka, žádné pilulky, koktejly, různé metody, předválečné metody, zelené kávy a tuk-spalující čaje, které by odvedly práci za vaše vlastní úsilí a tím je (opakovaně) pouze správný jídelníček a smysluplné cvičení, u kterého svaly probudíte a vhodnými kombinacemi cviku budete tvarovat.

Do háje s tuky (nejen) v břišních partiích
Všichni máme svalovou hmotu. Je jedno jak moc tuku máme, všichni pod jeho vrstvou máme určité množství svalové hmoty. Někdo více, někdo méně. Čím méně celkového tuku na těle, tím lépe tělo bude vypadat, protože "vykouknou" svaly. Nejvhodnějším přístupem, jak nejrychleji spalovat tuk, je přizpůsobit vhodnou stravu (nepřejídat se, nejíst příliš málo, jíst potraviny, které jsou co nejméně zpracované nebo vůbec) a pak samozřejmě zapojit cvičení.
Rozhodně si také nemyslete, že když budete provozovat denně cvičení, břicho vám za pár dní či týdnů splaskne. Formování bříška není vůbec jednoduché, chce to pravidelnost a trpělivost. Tuk se vám totiž nebude díky cvičení ztrácet pouze v břišních partiích, ale souměrně po celém těle. Tak to zkrátka v těle chodí. Je možné, že si tělo nejdříve vezme větší část tuku ze zadečku, pak si všimnete změn na stehnech, ale přesto, i když vy to nepozorujete, dochází k úbytku tuku všude.
Jídelníček a vhodné cvičení jsou tedy opravdu tou nejvhodnější kombinací při válce s tuky. A pak samozřejmě také trpělivost :-)

Cvičit den co den tu stejnou partii je kontraproduktivní
K břišním svalům bychom se měli měli chovat tak, jako k těm ostatním na těle a dopřát jim čas na regeneraci a odpočinek. Pokud vás druhý den bolí břišní svaly, je to jenom dobře. Cvičili jste správně! Stejně tak bolavě se chovají všechny ostatní svaly po vašem těle, ať jsou to stehna, hýždě, zádové svalstvo, ramena apod. Nemusíte se u toho strhat nebo dělat 100 opakování za minutu. V břišních oblastech je více než nutné provádět cviky právě pomalu a správně. Nezapomeňte, že při cvicích na bříško je vhodné procvičit také záda, aby onen pohyb těla při cvičení byl vyvážený.

Závěrem
Na co byste rovněž neměli zapomínat je fakt, že někomu jde bříško "dolů" rychleji a někomu pomaleji. S tím prostě nic nenaděláte a jediným faktorem, jak dosáhnout svého výsledku, je vydržet. Co jiného vám také zbývá, pokud TO VYSNĚNÉ BŘÍŠKO tak moc chcete. Nesrovnávejte se s druhými. Jeden v pase zhubne 6 cm za deset dní, druhý sotva 1 cm. Ale není důležité právě to, že to jde? Že ten pokrok je? Že jdete správným směrem? A navíc, pokud jde tuk pryč hůře z břišních partií, půjde vám určitě lépe z jiných, z těch, ve kterých bude mít problém zase třeba někdo jiný. Takže se nenechte vykolejit či znechutit, nezapomeňte, že i psychika dělá své, mějte své tělo rádi za každých okolností, povzbuzujte se a věřte, že to dokážete. Buďte i za malinkaté změny pyšní! Spousta malých změn vedou k jedné velké :-)

Kristina



(aktualizováno ze 14. listopadu 2012)
photo: pixabay.com

Žádné komentáře:

Okomentovat