Vítám tě na svých stránkách. Najdeš zde to nejzásadnější z mých zápisků od roku 2011. Ne vše, co si tady přečteš, je pro mne aktuální. Nechci tady však nic promazávat, jelikož to, co tu najdeš, se týká mého vývoje, který mě něco stál a který mne dostal až k současnému biohackingu. Pokud by tě zajímala moje business webová prezentace, klikni zde. Hezký den :-) ♡♡♡

Domácí karamel


Tak už to mám za sebou. Konečně. Domácí karamel. Jak dlouho jsem jej chtěla vyzkoušet udělat naprosto sama. Vždy mne odradilo to, o jakou kalorickou bombu jde a kdo to tedy ve finále všechno sní. No a co? :-D Sním to já a vůbec se za to nestydím. Je totiž naprosto fantastický a je můj. Původně to měl být dokonce dárek, abych se ubránila hříšným chutím. Nic! Moje to bude. Nikomu nedám ani líznout :-)


Karamel je takhle načančaný ve skleničce skutečně velmi vděčný. No vážně. Můžete mít totiž levný dárek, vlastně vyrobený a navíc vypadá skvěle :-) Já osobně skleničku koupila na stránkách Bonami, když jsem vybírala doplnky do bytu. Karamel máte uvařený za pár minut a dárek je na světě. Ale samozřejmě, že jej můžete používat pro svou vlastní potřebu. Klidně do jogurtu, cik cak do koláče, na zmrzliny, do koktejlu nebo jen tak :)


Budete potřebovat:

1 šálek krupicového cukru
80 g na kousky nakrájeného másla
120 ml smetany na vaření
1/2 lžičky (růžové) soli

Jak na to?

Všechny ingredience si připravte, nebude čas je hledat a odměřovat. Do hrnce větším dnem nasypte cukr a metličkou míchejte, dokud se nerozpustí. Během rozpouštění se začnou dělat hrudky, je to ale v pořádku. Za chvíli se cukr všechen rozpustí. Nesmíte cukr přepálit. Je třeba jej ustavičně míchat. Cukr ve finále začne rychle hnědnout, takže musíme jednat rychle. Vhodíme do něj kostky másla. Mícháme a necháme rozpustit. Pozor, trošku to bude prskat. Pak ihned vlijeme opatrně smetanu a mícháme a mícháme. Zasypeme solí. Jakmile karamel přivedete k varu, ihned odstavte a nechte vychladnout. Karamel je několik minut extrémně pálivý. Dejte pozor také na děti, at jej na sebe nevyklopí. Během dalších 15 minut běžte karamel 2-3x promíchat a až pak vlijte do skleniček.

Pozn: karamel nevydrží věčnost. V lednici maximálně měsíc. Bude sice hodně tuhý,
ale ohřátím se stane tekutým. 

Dobrou chut :-)

Kristina

3 komentáře: