Vítám tě na svých stránkách.
Najdeš zde to nejzásadnější z mých zápisků od roku 2011. Ne vše, co si tady přečteš, je pro mne aktuální. Nechci tady však nic promazávat, jelikož to, co tu najdeš, se týká mého vývoje, který mě něco stál a který mne dostal až k současnému biohackingu. Pokud by tě zajímala moje business webová prezentace, klikni zde. Hezký den :-) ♡♡♡

Rajská omáčka s masovými koulemi



Je mi jasné, že receptů na tu nejlepší rajskou omáčku jsou na internetu mraky. A tohle bude další z nich. My máme rádi rajskou omáčku přesně takovou, jakou vám ji popíšu v receptu. Někdo rád kyselejší, my rozhodně sladší. Přílohám se nebráníme ani v podobě knedlíku, ani v podobě kolínek či jiných druhů těstovin. Co máme však k omáčce moc rádi, to jsou masové koule. Moje maminka dělávala nejlepší plněné papriky, ale to až někdy příště. Masové koule jsou u nás jistotou a bodují úplně u všech, jelikož je peču v troubě =)

Budete potřebovat:

na masové koule

0,5 kg mletého masa
strouhanku
1 vejce
3 lžíce sójové omáčky
1 lžíci sladké mleté papriky
1 lžíci majoránky
sůl
olej

na 1 litr rajské omáčky

80 g oleje
80 g hladké mouky
1 litr vody + 1,5 kostky masoxu
(nebo 1 litr masového vývaru)
280 g rajského protlaku
10 kusů hřebíčku
6 bobkových listů
1 rovná lžíce mleté skořice
2-3 vrchovaté lžíce moučkového cukru

Jak na to?

Nejdříve se pouštím do masových koulí. Mleté maso smíchám se všemi ingrediencemi. Strouhanky dejte tolik, aby "těsto" drželo pohromadě a aby se vám maso nelepilo na prsty ale k sobě. Udělejte menší koule asi ve tvaru ping-pongových míčků. Pekáček vymažte olejem, vložte koule a dejte péct do trouby na 180 °C. Zhruba po 10 minutách koule podlijte menším množstvím vody, aby se nepřipálily.

Nyní se pustíme do omáčky. Já ji dělám zcela za studena a až posléze jdu omáčku vařit. Důvěřujte mi. Je to nejlepší způsob =) Nejprve dejte do hrnce olej a mouku a zcela rozmíchejte do béžové kaše. Přidejte rajský protlak a znovu důkladně promíchejte, ať se směs spojí. Zalijte studenou vodou (masovým vývarem) a opět prošlehejte metličkou. Získáme tak omáčku, kterou teprve teď dáme na plotnu a budeme vařit. Při zahřívání vhodíme masox, hřebíček, bobkový list, skořici a za občasného míchání přivedeme k varu. Zjemníme cukrem (zkuste nejdříve dát jen lžíce dvě a otestujte, zda vám takto omáčka stačí nebo chcete sladší). Pořádně prošleháme metličkou, ať se hrudky cukru rozpustí. Už dál není třeba vařit. Zbavte omáčku bobkových listů a hřebíčků.

Po 30 minutách pečení by měly být koule hotové. Můžete nechat déle, pokud máte rádi trochu více opečenější. Podáváme s omáčkou a jako přílohu zvolíme těstoviny či knedlík, tak, jak má každý rád =)

Dobrou chuť!

Kristina






 

3 komentáře:

  1. Mňam, to vypadá úžasně! Hned mám tip na sobotní oběd, rajskou jsem nedělala sakra dlouho. :))

    OdpovědětVymazat
  2. Zajímavý recept,zítra vyzkouším!Díky za tip!😊

    OdpovědětVymazat
  3. Zajímavý recept,zítra vyzkouším!Díky za tip!😊

    OdpovědětVymazat