Vítám tě na svých stránkách.
Najdeš zde to nejzásadnější z mých zápisků od roku 2011. Ne vše, co si tady přečteš, je pro mne aktuální. Nechci tady však nic promazávat, jelikož to, co tu najdeš, se týká mého vývoje, který mě něco stál a který mne dostal až k současnému biohackingu. Pokud by tě zajímala moje business webová prezentace, klikni zde. Hezký den :-) ♡♡♡

Žemlovka podle R. Vaňka

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhQkklIsy3_AwjgZJ2Fn7SHIxLsAUrZKdpeT2b95hvcj11wVbb3ToWY-rVJYwZ7RDmktZzU3xwzRV-Ey6t-i-8bPzHBEyvH5Vg_zi5v_wLJlqyo6bcrnAxXwLhprGaaWhQUzpuBnlKIaHU/s800/P2250072.JPG

Podle Apetitu moc ráda vařím a peču. Před pár týdny jsem dělala tuto žemlovku od pana Vaňka a jiná v mé kuchařce nemá místo. Jedinou změnu, kterou jsem udělala, byla výměna veky za vánočku a nedala jsem rozinky, protože je nemám ráda. Je to naprosto nejlepší žemlovka, jakou jsem kdy ochutnala :-)

Ingredience:
2 malé vánočky
500 ml mléka
2 vejce
12 lžic krupicového cukru
2 lžíce rozpuštěného másla
8 nahrubo nastrouhaných jablek
1 lžička mleté skořice

Na nádivku:
250 g měkkého tučného tvarohu
2 lžíce moučkového cukru
1 lžíce změklého másla
30 g vanilkového cukru
1 žloutek


Postup:
Nejdříve připravíme tvarohovou nádivku: tvaroh rozetřeme s máslem, cukrem a žloutkem. Přidáme vanilkový cukr a dáme bokem.

V míse prošleháme mléko se žloutky, přidáme 2 lžíce cukru a rozpuštěné máslo a opět prošleháme. Postupně vkládáme plátky vánočky, aby nasákly tekutinu. 

Troubu předehřejeme na 160 °C. Menší pekáček vymažeme máslem a dno pokryjeme první vrstvou plátků vánočky, na ni rozprostřete všechna nastrouhaná jablka a zasypeme skořicí, 4 lžícemi cukru a pokryjeme další vrstvou vánočky. Na tu rozetřeme tvarohovou nádivku a pokryjeme poslední vrstvou navlhčené vánočky. Pečeme asi 40 minut.

Mezitím z bílků a šesti lžic cukru ušlehejáme sníh na sněhovou čepici. Rozetřeme ho na upečenou žemlovku a ještě 5–8 minut zapékáme v troubě.

Recept je převzatý z kuchařky Roman Vaněk: Poklady klasické české kuchyně


Žádné komentáře:

Okomentovat