Vítám tě na svých stránkách.
Najdeš zde to nejzásadnější z mých zápisků od roku 2011. Ne vše, co si tady přečteš, je pro mne aktuální. Nechci tady však nic promazávat, jelikož to, co tu najdeš, se týká mého vývoje, který mě něco stál a který mne dostal až k současnému biohackingu. Pokud by tě zajímala moje business webová prezentace, klikni zde. Hezký den :-) ♡♡♡

Jablečné linecké řezy prababiček



Tyhle řezy jsou naprostou klasikou. Už jsem zkoušela několik verzí a tato varianta patří k těm velmi chutným. Recept jsem převzala z časopisu Apetit, kde jej otiskli jako recept prababičky manžela redaktorky. Důležitý je nechat koláč den odležet. Vydržte to. Stojí to za to :) 

Co budete potřebovat?

400 g kvalitní hladké mouky
100 g moučkového cukru
velká špetka soli
200 g másla
1 vejce
jemně nastrouhaná kůra z 1/2 citronu

na náplň

1 kg jablek
1 vanilkový cukr
mletá skořice
trocha strouhanky
hrst mletých vlašských ořechů


Jak na to?

Mouku a cukr prosejeme do velké mísy.
Studené máslo nahrubo nastrouháme do mouky s cukrem, přidáme vejce, kůru a rukama rychle zpracujeme. Těsto rozdělíme na dvě stejné poloviny a dáme vychladit do lednice.
Mezitím si oloupeme a nahrubo nastrouháme kilo jablek. 
Troubu předehřejeme na 180 °C. Plech vysteleme pečícím papírem.
Do mísy s nastrouhanými jablky vsypeme cukr a skořici dle libosti.
Strouhanku opečeme na sucho na pánvi.
Z lednice vytáhneme těsto a jeden díl rozválíme do velikosti plechu (cca 30x20 cm).
Pomůžeme si prsty a těsto vtlačíme po celé ploše plechu. Strouhanku smícháme s mletými ořechy.
A nyní spodní vrstvu těsta touto směsí zasypeme. Poklademe jablíčka a rozprostřeme.
Rozválíme druhý díl těsta a přeneseme na jablečnou náplň. Těsto vidličkou propícháme, aby mohla unikat pára. Pečeme dozlatova zhruba 30-40 minut. Záleží na síle trouby. 
Po vychladnutí poprašte moučkovým cukrem.

Tip: jablka můžete dosladit ještě libovolným množstvím cukru, záleží na jejich kyselosti.
Kdo má rád rozinky, může je k jablíčkům také přidat. Já je nerada :)

Dobrou chuť.

Kristina

2 komentáře:

  1. Moje prababička dělala hodně podobné, ale plnila náplní na štrůdl, hrozně jsem to milovala a úplně jsi mi to připomněla. Jablíčka doma mám, tak bych to měla zkusit!

    OdpovědětVymazat