
Medové kuličky měly velký úspěch. Jsou jednoduché, krapet pracné, časově náročnější, ale výsledek stojí rozhodně za to. Jelikož se těsto dělá z medových plátů a karamelového kondenzovaného mléka, je zaručen opravdu luxusní chuťový požitek. Milují dospělí i děti! Můžete udělat i z poloviční dávky, je jich opravdu hodně.
Budete potřebovat:
těsto
500 g hladké mouky
2 vejce
2 rovné lžičky jedlé sody
60 g rozpuštěného másla
200 g moučkového cukru
4 polévkové lžíce medu
krém
1 karamelové kondenzované mléko
1 máslo o pokojové teplotě
Jak na to?
Z ingrediencí uděláme těsto, vyválíme tak, aby nám vznikly dva pláty na plech (v případě poloviční dávky pouze jeden). Upečeme a necháme vychladnout. Mezitím si smícháme mléko s máslem do krému. Vychladlé těsto rozdrtíme na malé drobečku nebo rozmixujeme. Trošku drobečků si dáme stranou, jelikož v nich budeme obalovat kuličky. V míse smícháme krém a drobky z placek. Necháme na dvě hodiny vychladnout v lednici, aby se nám kuličky lépe tvořily. Nakonec obalíme v drobečcích :)
Dobrou chuť!
Ok. Nejde přímo o donuty, ale věřte, že tohle je stokrát lepší než to pocukrované
a polité horou sladkého čehosi v obchodě. (Ne, fakt nejsem fanda donutů 😤 )
Dnes jsem měla ohromné fofry a naprosto je mi blízké to, co prožívá občas
každý z nás. Nemám čas jíst!!!! A v takovém případě vás může zachránit pár
podobných "donutů", které během dne můžete do sebe ládovat ツ
Stačí mít doma:
jablka
oříškové máslo
libovolné další ovoce
oříšky
semínka
koření
Fantazii se meze nekladou, základem jsou jen jablíčka nakrájené na plátky,
potřené oříškovým máslem. Pak už jen dle toho, co zrovna máte doma, zdobíte.
Já použila na jednu várku kiwi, chia semínka a nasekané lískové ořechy.
Na várku druhou banány, kokosovou moučku, perníkové koření.
Nechte se inspirovat a hýčkejte své tělo ツ
Pokud nejste fanoušky cukroví nebo neradi pečete hodně dopředu a nesnášíte čekání, než se cukroví rozleží nebo změkne, mám zde pro vás typ na jedno ne příliš hříšné, které můžete baštit, jakmile vychladne. Jsou zapotřebí pouze tři ingredience a výsledek je přímo skvělý!
Stačí si připravit:
3 bílky
120 g namletých oříšků
50 g kokosového cukru
Bílky ušlehejte do tuha, smíchejte opatrně s namletými oříšky a cukrem.
Lžičkou nabírejte a vkládejte malé kopečky na plech vyložený pečícím papírem.
Pečte v předehřáté troubě na 150 °C.
Při pečení nechejte troubu mírně otevřenou.
Hotovo je zhruba za 15 minut (dle výkonu trouby se čas může měnit).
Nechte zcela vychladnout.
Oříšky můžete použít skutečně jakékoli. Na obrázcích výše jsem použila arašídovou mouku, což jsou vlastně namleté arašídy. Níže jsem pak použila mandle, které těmto makronkám dodají také svoji jedinečnou chuť :-)
Můžete také experimentovat a přidat další ingredience, kterými můžete oříšky z části nahradit: kousky kvalitní čokolády, semínka, skořici, apod.
Ať vám chutná! Pozor, jsou děsně jedlé :-)


Na jednu porci budete potřebovat:
1 Camembert
1 cibule
1/2 menšího jablka
1/2 lžičky sušeného tymiánu
1 lžíci oleje
1 lžíci medu
čerstvě nasekanou petrželku
Jak na to?
Troubu předehřeje na 200 °C. Malý plech vyložíme pečícím papírem, položíme na něj Camembert a dáme na 10-12 minut péct. V misce mezitím smícháme na tenké proužky nakrájenou cibuli, na kostičky nakrájené jablko a tymián. V pánvi rozehřejeme olej a osmažíme na něm cibulovou směs. Po zhruba 2-3 minutách přidáme med a odstavíme z plotny.Hotový Camembert dáme na talíř a na něj a kolem něj přendáme zeleninovou směs. Ozdobíme čertsvě nasekanou petrželkou a podáváme.
Kalorie 400 kcal
Sacharidy 30 g
Bílkoviny 31 g
Tuky 16 g
Ačkoli jsem zastánce čistého stravování, je jedno období v roce, kdy jdou veškeré mé návyky stranou. Patří zde právě advent a příprava cukroví. Jen jeden rok jsem zkoušela nahradit to nezdravé cukroví zdravými variacemi a vůbec to nebylo ono.
My nemáme ve zvyku dělat mraky cukroví, protože zase tak moc velcí pojídači nejsme, ale takových pět druhů upeču, něco i z poloviční dávky. V případě makových rohlíčků jsem však šla do várky celé a vůbec jsem neudělala chybu. Čert vem pro jednou bílou mouku a běžný cukr. Ta slast na jazyku prostě jednou v roce stojí za to :) Vždyť za chvilku už zas budem dřít do roztrhání těla kvůli létu :-)
Co budete na rohlíčky potřebovat?
250 g hladké mouky
120 g mletého máku
200 g másla
70 g moučkového cukru
1 žloutek
špetka soli
moučkový cukr s vanilkou na obalení
Tento recept je starší recept časopisu Food a podle rozpisu by mělo vyjít 30 kousků. To ani náhodou. Měla jsem rohlíčky větší než bylo na jejich obrázku a měla jsem jich bezmála 100 :)
Všechny suroviny smíchejte a udělejte z nich těsto, které dáte na pár hodin odpočinout v lednici. Pak z těsta tvarujte rohlíčky a dávejte na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 160 °C zhruba 12-15 minut (záleží na typu trouby).
Poté ještě teplé dáme do misky s moučkovým cukrem a rohlíčky opatrně obalíme. Nejchutnější jsou až na druhý a třetí den. Přeji, ať Vám chutnají stejně jako mně :)
Recept na pomazánku a jiné najdete nejen zde na blogu, ale také v mé knize
Moje tělo: koučink :)
Budete potřebovat:
1 konzervu tuňáka ve vlastní šťávě
1 uvařenou bramboru
1/2 menší cibule
1 vejce uvařené natvrdo
1 lžíce plnotučné hořčice
1/2 lžičky oleje
sůl
Jak na to?
Šťávu z tuňáka slijeme a tuňáka dáme do misky, kterou můžeme uschovat v lednici. Uvařenou bramboru nastrouháme nahrubo. Cibulku nakrájíme najemno a přidáme vše k tuňákovi. Přidáme vejce, hořčici a vše důkladně rozmačkáme vidličkou do pomazánkové konzistence. Podle chuti osolíme nebo přidáme více hořčice. Pomazínku ve finále zjemníme trochou oleje. Podáváme s oblíbeným pečivem.
Dobrou chuť.
Jednoduché, rychlé, výživné. Tak má vypadat snídaně. Skvělé jídlo taky na večeři nebo u ohně na zahradě :) Stačí mít s sebou následující ingredience.
Budete potřebovat:
3 vejce
1 lžičku másla
sůl
10 tenkých koleček kvalitní klobásky
4 plátky rajčete
hrášek
čerstvou petrželku
Jak na to?
Vejce mírně osolíme a prošleháme v misce. V pánvi necháme rozpustit máslo, vlijeme rozšlehaná vejce, tak abychom vytvořili omeletu. Na vaječnou směs poklademe kolečka klobásky, plátky rajčete a hrášek (množství dle sebe). Přikryjeme pokličkou a na mírném plameni smažíme do té doby, než bude omeleta zcela hotová. Country snídani ozdobíme nasekanou čerstvou petrželkou a ještě teplé podáváme.
Dobrou chuť.
Sladké brambory patřily velmi dlouhou dobu k těm, ke kterým jsem si hledala cestičku. Fígl je v tom, že se zkrátka musí umět chutně udělat. Tak chutně, abyste trošku "se strachem" takový oběd postavili na stůl někomu, kdo je moc fajnový na zdravou stravu a kdo se spíše experimentování v kuchyni bojí. Chlap - dřevorubec. Dávala jsem mu tenhle kousek, tedy spíše velký kus, s tím, že když mu nebude chutnat, mám pro něj připraveno něco jiného. Vlastně jsem spíše počítala s tím, že to tak dopadne. Ostatně právě proto jsem měla v záloze na pánvičce těstoviny se smetanou. K mému překvapení však celou bramboru i s masem zblaznul takovým fofrem, že jsem se ani nestihla divit :-) A navíc mu vážně chutnalo. Věřím, že pokud to prošlo u něj, projde to i u vás!

Budete potřebovat:
(cca 2 porce)
1 velkou sladkou bramboru
300 g kuřecích prsou
1 malou červenou papriku
1/2 větší cibule
3 stroužky česneku
olej, sůl, pepř
sladkou mletou papriku
petrželka (na ozdobu)
Jak na to?
Předehřejte troubu na 190 °C, plech vystelte pečícím papírem, vložte celou nerozkrojenou
bramboru doprostřed plechu a umístěte do trouby tak, aby byla brambora vprostřed trouby. Pečte zhruba 45-60 minut, v závislosti na velikosti brambory. Zda je hotová poznáte tak, že nožem vpíchnete do středu brambory. Jde-li to hladce, je hotová.
Mezitím si připravíme maso a zeleninovou směs. Maso nakrájejte na dva plátky, osolte, opepřete, zasypte sladkou mletou paprikou a na oleji z obou stran důkladně opečte. Jakmile bude maso hotové, vyjměte jej z pánve a dejte stranou. Jakmile mírně vychladne, nakrájejte ho na malé kostičky.
Do pánve, ve které jste dělali maso, vhoďte na drobno nakrájenou cibuli a česnek. Asi minutku restujte a po chvíli přidejte na kostičky nakrájenou papriku. Pokud chcete a máte, můžete přidat také špenátovou mraženou kostku. Malinko osolte. Jakmile bude směs hotová, dejte stranou na talíř.
Hotovou bramboru vytáhněte a rozkrojte na dvě poloviny. Vidličkou nyní většinu vnitřku
rozmačkejte vidličkou na kaši. Udělejte menší žlábek vprostřed brambory. Tam nyní vložíme kuřecí kostičky a navrstvíme zeleninovou směsí. Ozdobte petrželkou. A můžete podávat.
Dobrou chuť :-)
