Vítám tě na svých stránkách.
Najdeš zde to nejzásadnější z mých zápisků od roku 2011. Ne vše, co si tady přečteš, je pro mne aktuální. Nechci tady však nic promazávat, jelikož to, co tu najdeš, se týká mého vývoje, který mě něco stál a který mne dostal až k současnému biohackingu. Pokud by tě zajímala moje business webová prezentace, klikni zde. Hezký den :-) ♡♡♡

Cuketový chlebíček s citronem


Jsem buchtová. Odjakživa jsem. Před hubnutím jsem měla naprostou slabost pro koláče, řezy a různé buchty. Nic se nezměnilo. Pekla bych denně. Fakticky. Teď zůstávám u pečení sladkého jen jednou týdně, tak jako to dělala kdysi maminka. Pekla pouze v sobotu, já se jí motala v kuchyni, protože to prostě byl "sváteční" den. Ulizovala jsem těsto, koukala jsem, jak se v kuchyňském robotu hemží metličky a dodnes cítím tu vůní, která z motoru toho přístroje vycházela. Takže teď, když peču, jak synek tak už i dcerka se podílejí na přípravě, vybírají, co upečeme, míchají těsto, synek ušlehá bílky a já se usmívám, protože jsem šťastná, že to, co vidím při přípravě buchet u nich, bylo kdysi i ve mně. Dnes už je to jiné. Ale přesto je to zábava a pečení miluji. Navíc, když se to povede tím nejlepším způsobem a v podstatě závidíte dětem, že do toho nacpaly do sebe víc, než vy sami :-) 


Přesně takto chutný je i tento chlebíček, který se hodí nejen na Velikonoce, jelikož je těsto krásně žluté a v něm prosvítá zelená slupka cukety. Ta chuť - ta se mi bude popisovat mnohem hůř, ale něco vám řeknu. Tohle je ta nejlepší cuketová buchta, jakou jsem kdy jedla. A že moje babička uměla fantastickou! Tahle je naprosto bezkonkurenční a získala si stálé místo v mé ručně psané kuchařce, kterou jednou podědí moje Eliška :-)

Budete potřebovat:

Mokré ingredience
1 šálek nahrubo nastrouhané cukety
1/4 šálku oleje
1 vejce
2 lžíce šťávy z citronu
2 lžíce citronové kůry

Suché ingredience
1 šálek polohrubé mouky
1/2 lžičky sody
1/4 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
1/2 šálku krupicového cukru

Poleva
1 lžíce citronové šťávy
1/2 šálku moučkového cukru

Jak na to?

V miskách si smíchejte zvlášť mokré a suché ingredience. Při strouhaní cukety se nezbavujeme vody. Cuketu do šálku násilím necpeme. Jen zlehka do hrníčku vhazujeme co pojme. Vyšlo mi to na asi 3/4 nastrouhané střední cukety. Cuketu nezbavujeme zelené slupky, jen ji pod horkou vodou pořádně opláchneme. Suché ingredience, které jsme si smíchali, vsypeme do misky s mokrou směsí. Řádně promícháme. Těsto nebude příliš řídké, ale spíše tužší. Je to v pořádku. Formu na chlebíček vymažeme máslem a vysypeme moukou nebo vysteleme pečícím papírem. Vařečkou těsto vlijeme do formy a pečeme na 170 °C zhruba 50-55 minut. Poté vytáhneme a necháme 15 minut ve formě vychladnout.
Až poté vytáhneme z formy a necháme kompletně zchladnout. Chlebíček poté pocákáme polevou (není nutná) a necháme zaschnout.

Dobrou chuť :-)

Kristina


4 komentáře: