Vítám tě na svých stránkách. Najdeš zde to nejzásadnější z mých zápisků od roku 2011. Ne vše, co si tady přečteš, je pro mne aktuální. Nechci tady však nic promazávat, jelikož to, co tu najdeš, se týká mého vývoje, který mě něco stál a který mne dostal až k současnému biohackingu. Pokud by tě zajímala moje business webová prezentace, klikni zde. Hezký den :-) ♡♡♡

Kefírová buchta


Je to asi rok, co jsem si řekla, že začnu tvořit psanou kuchařku pro mou dceru. Všechny ty recepty, které dělám opakovaně a které nám chutnají, píši ručně do bloku a až Eliška vyroste, bude samostatná a bude mít rodinu, tuhle kuchařku ji dám. Nevím, v jakém bude stavu, ale kdyby byla politá, vypadávaly z ní listy a voněla jejím dětstvím, nechť to tak je. Já jsem ve svých 38 letech dostala starou psanou kuchařku mé maminky a naprosto stejné pocity z ní mám já :-) Listy zežloutly, navždy budu mít uchováno její písmo na řádcích (a taky tátovo), navždy se budu koukat na recepty, které já nedělám, ale které dělávala ona a u kterých jídel jsme společně jako rodina seděli u jednoho stolu.

Nedalo mi to a musela jsem si v této kuchařce vyhledat recept na kefírovou buchtu, kterou maminka dělávala docela často a která patřila k našim nejoblíbenějším. Mohli jsme se po ní utlouct. A když jsem odešla z domu, už nikdy jsem podobnou nejedla. Vždy, když jsem viděla podobnou té od maminky, s nadšením jsem se do ní pustila a pak prostě zklamaně řekla "to není ono"

Každopádně, teď ten recept mám, upekla jsem jak recept říkal a vážení je to ono :-) Dělím se proto s vámi o ingredience a recept a snad vám bude chutnat stejně jako nám doma. Buchta není moc sladká, ale je nadýchaná jak peřinka. Ani po jednom dni neztratila na vláčnosti a hebkosti. Je zkrátka dokonalá :-)

Co budete potřebovat:

400g kelímek kyšky nebo kefíru
400 g polohrubé mouky
150 g cukru
1 rovně uhlazená lžíce sody
2 vrchovaté lžíce kakaa
1/2 sklenice oleje
1 vejce

Jak na to?

Nejdříve smícháme sypké ingredience a posléze vmícháme ty tekuté.
Pečeme v řádně předehřáté troubě po dobu 20 minut při 170°C.
Jelikož je každá trouba jiná, zkoušíme špejlí.
Podáváme bez polevy, jen mírně pocukrované moučkovým cukrem.


Jak jsem zjistila, je nadlidské síly u nás sehnat klasický kefír. Viděla jsem jej jen v jednom obchodě jako litrové balení, ale přišlo mi to hodně a vzala raději kvalitní kyšku. Rozhodně nekupujte acidofilní mléko, je to něco jiného. Zkrátka kefír nebo kyšku. Já raději měla vzít ten kefír, hned bych totiž udělala druhou várku :-)

Dobrou chuť.

K.


3 komentáře:

  1. Kefír kupuju v Kauflandu nebo Albertu. Taková žlutá krabička.. kefírová buchta je u nás velmi oblíbená, recept je podobný: 250 g hladké mouky, 100 g polohrubé, 90 g cukru, lžíce kakaa, lžička jedlé sody, 180 g oleje, 1 vejce, kefír. Smíchat suché a zvlášť mokré ingredience a pak dohromady. Vychladlou buchtu pomazat rozpuštěnou horkou čokoládou smíchanou se zakysanou smetanou. Mamka i manžel jsou na buchtě závislí :D

    OdpovědětVymazat
  2. Za posledních 6 dní už peču druhý plech. Neskutečná mnamka.

    OdpovědětVymazat