Garam Masala je indické koření, které není zrovna běžně dostupné a i když bydlím ve městě, nenašla jsem jej v žádném z velkých supermarketů ani menších obchůdků, na které jsem sázela. Bohužel. Potřebovala jsem jej rychle, takže nepřicházela v úvahu ani možnost objednat si jej na internetu, kde ty ceny jsou za tohle koření docela dosti vysoké.
A tak jsem prošla internet trošku jinak a vyhledala si, z čeho se tohle koření skládá, abych si udělala vlastní. Těch verzí tohoto koření je opravdu hodně, v podstatě neexistuje žádné správné složení, jelikož se právě ona skladba této směsi mění dle různých oblastí.
Já si namíchala svoje garam masala takto :-)
1 lžíce mletého římského kmínu
1,5 lžičky koriandru
1,5 lžičky kardamomu
1,5 lžičky mletého pepře
1 lžička skořice
1/2 lžičky mletého hřebíčku
1 lžička zázvoru
1 bobkový list
Nejideálnější je mít všechna koření v nemletém stavu, tedy celé kousky, na chvíli je na pánvi na sucho opražit, aby se uvolnila vůně a následně je rozemlít na prach. Koření je skvělé k různým druhům masa, také k luštěninám, k rýži a do jakékoli orientální kuchyně. Můžete přidat také anýz, badyán, muškátový oříšek, muškátový květ, římský kmín, zelený pepř,...
:-) Kristina
Super tip na koření, děkuji, ráda vyzkouším. Koření pak drtíš nebo meleš?
OdpovědětVymazatjá jsem umlela. :-)
VymazatUž jsem o koření slyšela a celkem dost mě zaujalo :).
OdpovědětVymazatTheBlondieTale