Vítám tě na svých stránkách.
Najdeš zde to nejzásadnější z mých zápisků od roku 2011. Ne vše, co si tady přečteš, je pro mne aktuální. Nechci tady však nic promazávat, jelikož to, co tu najdeš, se týká mého vývoje, který mě něco stál a který mne dostal až k současnému biohackingu. Pokud by tě zajímala moje business webová prezentace, klikni zde. Hezký den :-) ♡♡♡

Guláš pro začátečníky


Možná by měl recept znít, že je nejen pro začátečníky. Před patnácti lety, když jsem se učila vařit, chtěla jsem svému milému udělat radost a připravit mu guláš, aby věděl, že nejsem žádná lemra, ale hospodyňka, která si zaslouží jeho přízeň :-) Neměla jsem ještě internet a tak jen možná tuším, že jsem tento recept našla v jedné z nejlepších knih receptů, které jsem tehdy měla. Tehdejšího přítele už nemám, knihu taky ne (nechala jsem mu ji), ale recept jsem měla napsaný v sešitě a od té doby jsem jej dělala už snad ... stokrát. Nedá se na něm nic pokazit a oblizoval se po něm každý chlap, kterého jsem od té doby měla. Oukej, od té doby jsem měla jen jednoho, ale chutnal i kamarádům, bráškovi, taťkovi a jiným :-) 

Budete potřebovat:

olej
1 opravdu velkou cibuli
4 stroužky česneku
1/2 balíčku sladké mleté papriky
1 lžíci mletého kmínu
500 g vepřového nebo hovězího masa
1 kostku masoxu
2 lžíce sojové omáčky
1 malý rajský protlak
1 litr vody
majoránku
hl. mouka

1. Cibuli nadrobno nakrájejte a osmahněte na oleji.
2. Vhoďte na kousky nakrájené maso a utřený česnek.
3. Maso z obou stran smažte a poté vhoďte mletou papriku a kmín.
4. Podlijte skleničkou vody a duste pod poklicí 10 minut.
5. Promíchejte, vlijte sojovou omáčku, protlak, masox a zalijte litrem vody.
6. Přiveďte k varu, pak plamen stáhněte na minimum a pod poklicí vařte 40-50 minut.
7. Vhoďte majoránku a pokud máte, tak i sušenou polévkovou směs (petržel, libeček apod.)
8. Z mouky a studené vody v misce připravte řidší kaši a tu pak do zahuštění omáčky vlévejte. Míchejte a šlehejte přímo v místě, kde mouku s vodou vléváte, ať se nevytvoří hrudky.
9. Nakonec jen dochuťte solí a je hotovo.


Tak takto u nás jíme guláš my. Někdy jen s chlebem, někdy klasicky s knedlíkem,
který bych se taky moc ráda naučila už konečně dělat pěkně po domácku :-)

Nechte si chutnat ♥

K.

6 komentářů:

  1. Mňam to je báječný recept :) Určitě ráda vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
  2. Děláme stejný a nejraději ho mám s čerstvým chlebem ♥

    OdpovědětVymazat
  3. Já dělám domácí knedlíky v hrnečcích. Prostě si připravíš těsto, dáš ho do hrníčku a ty pak vložíš do hrnce (aby voda sahala k okraji hrnečků) a vaříš. Za chvilku máš hotovo a knedlík má pak hezký tvar a není z toho takový bordel :D Je to fajn rychlá varianta a navíc může být každý jiný ;)

    můj blog :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky Lauro, také budu zkoušet v hrnečcích, kdysi bylo v časopise Food snad 8 verzí na různé knedlíky, tak se do toho vrhnu brzy :) Snad dopadnou dobře :D pa.

      Vymazat
  4. Já dělám guláš v troubě a je naprosto luxusní. V práci jsem recept rozdala asi 5 kolegyním a všechny jsou nadšené:

    1 kg vepřové plece/kližky, 3 cibule, 5 stroužků česneku, 2 lžičky gulášového koření, 3 lžičky sladké papriky, feferonka, 1 l vývaru z masoxu, majoránka, jíška

    Sádlo, cibule a česnek do zlatova, přidat koření, maso orestovat, zalít litrem vývaru. Dát do zapékací mísy, přiklopit alobalem, péct na 200-220°C 1,5 hodiny. Přidat majoránku a jíšku.

    OdpovědětVymazat
  5. Moc dekuji za uzasny recept. Gulas sem delala nekolikrat ale nikdy sem nedokazala dosahnout te spravne chuti ;) dneska uvareny a cela rodina se olizuje az za usimma :) pridala sem jen jeste jeden masox a je perfektni. Dekuji a hned si jej pisu do seznamu receptu 😍

    OdpovědětVymazat