Jóga pro začátečníky - kde, jak a s kým začít?


Nejsem žádný specialista na jógu, ale rozhodla jsem se sepsat stručný článek pro všechny, kteří by chtěli proniknout do tajů jógy a poznat na vlastní kůži a duši, co tohle dávné cvičení člověku dává a co s ním dělá nejen po fyzické, ale i mentální stránce :-)  

JAK VIDÍME JÓGU A JAKÁ NENÍ
Kdysi jsem se vyhýbala józe jako čert kříži, protože jsem si myslela, že ji cvičí jen lidi, kteří se nechtějí zapotit. Přišla mi nudná, pomalá, nezáživná, zbytečná, babičkovská... Příčila se mi celá filosofie jógy, meditace, ten přiblblý úsměv, který mají všichni jogíni po docvičení, jelikož jsem zastávala názor, že pokud nejsem na konci tréninku vyřízená, pak to nemá smysl. Tento mylný vjem jsem si v sobě nesla dlouhé roky.

Z jednoho a druhého důvodu jsem si k józe našla cestu v roce 2015. Počátky byly krušné. Vadil mi ten klid, který jsem při cvičení zažívala. Byla jsem zvyklá na intervalové tréninky plné intenzivního pohybu. Moje tělo odmítalo zpomalit, neustále jsem byla v napětí, nesoustředěná, nervózní, jako bych každou chvíli měla vyletět z kůže a začít dělat burpees. Přišlo mi, že přesun z jedné ásany do druhé trvá snad roky. Ale po velmi brzké době, asi po dvou týdnech přemlouvání sama sebe, že to nevzdám, jsem začala ten klid při józe aktivně vnímat, ba co víc, začala jsem si jej užívat. To byl moment, kdy jsem józe propadla.

Jógou nemůžete snad nikdy nic pokazit. Všechno špatné, co si o józe myslíte, hoďte za hlavu. Jóga vám protáhne tělo, naučí vás používat sílu vlastního těla, zklidní vaše myšlenky, a až poznáte kouzlo relaxace a meditací, nebudete chápat, jak jste bez toho všeho mohli žít.

POMŮCKY
Pro jógu nepotřebujete nic speciálního. Jen podložku, občas nějaký polštář, deku nebo jóga kostky, které se však dají vždy něčím nahradit (třeba silnou knihou) a po čase je možná ani potřebovat nebudete. Cvičí se bez bot, já občas používám protiskluzové bezprsté ponožky. A oblečení? S tím si nedělejte vůbec hlavu. Cvičte v tom, v čem se cítíte příjemně a pohodlně. Ať už jsou to legíny, volné kalhoty, tílka, topy, volná trika, nebo sportovní spodní prádlo. Mně nevadí cvičit ani v lehké mikině s kapucí, kterou si dám přes hlavu pro pocit oddělení se od zbytku světa :-)


ZHUBNU S JÓGOU?
Většina jogínek, na které se díváme ve studiích či na videích, mají krásnou štíhlou a pevnou postavu. Odtud pak vychází domněnka, že s jógou takové tělo získáme. Inu, ano, takové postavy skutečně můžete dosáhnout, ale za takovými liniemi je mnohem víc, než se na první pohled zdá. Stejně jako s každým jiným cvičením, jde i jóga ruku v ruce se správným stravováním. Strava jogínu sestává z lehkých, lehce stravitelných a převážně rostlinných potravin. 
Jóga však není intervalový nebo silový trénink se zátěží. Jde o specifický druh cvičení, při kterém se nám dostává jiných benefitů - protažení, mobilita, flexibilita, síla, rovnováha, koncentrace - podtrženo sečteno, nespálíte tolik kalorií, jako při jiných dynamičtějších aktivitách. Pokud budete sázet na to, že vás jóga spasí od kilogramů navíc, budete zklamáni. Přijmete-li však za vlastní jogínské stravování, které se vyznačuje volbou co nejpřirozenějších potravin, střídmostí na talíři nebo volbou omezit konzumaci masa, určitě uspějete. Pokud jste masožravci a vyřazení živočišných potravin je krokem, který nechcete podniknout, nemějte z toho špatný pocit. Dnes je spousta instruktorů jógy, co vegetariány ani vegany nejsou. Jde o vaši volbu. O vaše cítění. O vaše pocity. O vaše nastavení toho, jak vám to dělá celkově dobře a jaký přístup je v tomto směru pro vás schůdný.

PRO KOHO JE JÓGA URČENA
Jógu může cvičit úplně každý - děti, dospělí i starší lidé, ať jste malí, velcí, tencí či při těle. S činkami a plyometrickou bednou možná do osmdesáti let blbnout nebudete, ale s jógou určitě můžete. Můžete začít v jakémkoli věku. Můžete být maminkou na mateřské dovolené, právničkou, studentkou, profesionální sportovkyní, babičkou, co se potřebuje hodit do klidu z hlídání svých aktivních vnoučat :-) Ať jste kdokoli a kýmkoli, jóga bude určitě pro vás.

JÓGA JAKO LÉČBA
Už jste určitě slyšeli, že když vás bolí záda, měli byste si zacvičit jógu. Nebo když se probudíte a jste celí ztuhlí, automaticky se již v posteli protáhnete, cítíte se o trošku lépe a vlastně nevědomky provozujete jógu :-) Jóga je skvělá nejen v případě "léčby", kdy k ní člověk tíhne v momentě, když jej začíná něco bolet, ale slouží hlavně také jako prevence proti veškerým bolestem, uvolňuje napětí ve svalech po náročném silovém tréninku a celkově tak právě díky protahování, kterým je jóga víceméně prolnuta, minimalizujete možnost zranění a svalových dysbalancí.
A nemusí jít jen o fyzickou podstatu. Je vědecky prokázané, že když si dáte lekci jógy, cítíte se po ní daleko lépe. Méně vás tíží starosti, méně vás bolí na hrudi, když vás něco trápí a celkově se po takové lekci budete dívat na svět a všechny problémy krapet jinak. Říká se "ráno moudřejší večera". Někdy to bývá sice pravda, ale občas je ráno pouze modřejší. Já říkám "jóga tě naučí vidět věci jinak". Nejednomu člověku změnila kompletně život.

HATHA YOGA, VINYASA YOGA (FLOW) ČI POWER YOGA?
Existuje spousta druhů jógy, ale my si povíme jen velmi krátce o třech nejoblíbenějších druzích jógy, se kterými se můžete setkat.
Hatha Yoga - je úplně původní jógou, je tedy nejstarší a vychází z ní všechna další odvětví jógy. Je nejlepší pro všechny začínající, jelikož přesun z jedné ásany do druhé je pomalejší, s důrazem setrvávat delší dobu v té dané pozici. Je tedy kladen větší nárok na sílu a uvědomění si dechu ve spolupráci s hloubkovým poznáním možností vlastního těla.
Vinyasa Yoga - někdy označována jako Vinyasa Flow je moje nejoblíbenější. Stále vycházíme z prvků Hatha Yogy, ale větší důraz je kladen na plynulost pohybu, tedy v pozicích se setrvává velmi krátce a jóga se tak stává dynamičtější, silovější a dost možná se u ní pěkně zadýcháte.
Power Yoga - je takovým kompromisem mezi klasickou jógou a silovým cvičením, které všichni dobře známe. Stala se vyhledávanou jógou těch, kteří nejsou mentálně připravení na klasickou jógu a takzvaně se necítí sví, pokud si nedají do těla pořádným silovým tréninkem. Power yogu ve velkém prezentuje spousta fitness trenérů, kteří vhodně sestaví trénink na bázi jógy s důrazem na kardio a posilování vlastního těla. V kombinaci s těmito fitness prvky je ze všech druhů jóg nejvýživnější.



ONLINE LEKTORKY JÓGY
LESLEY FIGHTMASTER byla jednou z trenérek (zemřela v roce 2020, pozn. autora), které vám doporučím jako číslo jedna v případě, že chcete s jógou začít. Lesley má tunu skvělých tréninků a programů, ze kterých vám navrhuji Hatha Yoga Happiness a Yoga For Beginners, oba pro začátečníky. Jsou to 30 denní programy, které vás den za dnem provedou nejrůznějšími prvky se systematickým přidáváním obtížnosti. Oba programy jsou zdarma, ale v angličtině. Pokud pro vás není jazyk problém, bude se vám Lesley moc líbit. Její hlas je už sám o sobě velmi uklidňující a nedovolí vám myslet na nic jiného než na pohodu, klid a relax. 


Druhou skvělou trenérkou je ADRIENE MISHLER, se kterou moje láska k józe vlastně začala. Ona je ta, která mne donutila se do jógy zamilovat. Adriene je bývalá herečka, což se dost často zrcadlí v jejích videích. Občas udělá nějakou grimasu, zazpívá si, prohodí nějaký vtípek, je komediantka každým coulem, ale přesto své lekce vede svědomitě a náramně si je užívá. Má obrovskou komunitu fanoušků a i když je pro určité lidi až příliš ukecaná, její program pro začátečníky 30 Days of Yoga byl prvním svého druhu v té době na internetu. Možná by se vám líbilo i Revolution: 31 Days of Yoga, které se nese ve stejném duchu a je určen pro všechny, kteří s jógou začínají. Nevýhodou je opět jazyková bariéra.

Další trenérkou, kterou nemohu nezmínit je ZUZKA LIGHT, česká holka, která prorazila ve velkém v Americe a kterou mnozí z vás znají nebo o ní minimálně slyšeli. Zuzka je také snad nejznámější představitelkou power-jogy, kterou v sérii téměř 60 tréninků prezentuje ve své placené virtuální tělocvičně ZGYM. Za zmínku stojí také série Stretch & Tone série nebo Mobility Drills

Další online trenérky, které jsem vyzkoušela a líbily se :-)

ZÁVĚREM
Kdybych jógu nikdy nezakomponovala do svého tréninkové kalendáře, netušila bych, o kolik se technicky zlepší provedení veškerých cviků při mých klasických trénincích, jak to všechno v těle začne fungovat, jak se všechno skloubí a taky, že ten rozdíl skutečně pocítím. Jak se mi zlepší rozsah cviků, výkon, jakési procítění každého jednotlivého cviku. Nebojte se. Když jógu zařadíte alespoň jednou/dvakrát týdně do svého plánu, můžete jenom získat. Dejte tomu čas a sami uvidíte, o kolik se zlepší vaše schopnosti nejen po fyzické stránce, ale také na mentální úrovni. 






(aktualizováno, původní článek: 29. října 2017)
Přepracováno: 10. května 2024
(foto: pixabay.com, archiv)

Žádné komentáře:

Okomentovat