Vítám tě na svých stránkách.
Najdeš zde to nejzásadnější z mých zápisků od roku 2011. Ne vše, co si tady přečteš, je pro mne aktuální. Nechci tady však nic promazávat, jelikož to, co tu najdeš, se týká mého vývoje, který mě něco stál a který mne dostal až k současnému biohackingu. Pokud by tě zajímala moje business webová prezentace, klikni zde. Hezký den :-) ♡♡♡

Bramborové těsto na pirohy nebo šulánky


Z brambor a mouky se dá toho udělat strašně moc. V jeden den jsem dělala rovnou tři jídla a radost byla neskutečná, bříška napapané k prasknutí a všichni spokojení =) Ať žije stará dobrá česká klasika.

Sama sobě se divím, proč takovou lahodnou parádu nedělám častěji. Skvost o třech ingrediencí (brambory, mouka, máslo). Vždy si vzpomenu na tátu, protože on uměl bramborové pirohy dělat ve velkém a měl je naprosto luxusní. A já mu nerada pomáhala, protože to byla piplačka. Dělal je třeba dvě hodiny a za dvacet minut byl kastrol prázdný. Nikdy se tohoto jídla nenabažíte.

Ze stejného těsta si můžete udělat taktéž šulánky, které já miluji jen tak s máslem a kefírem. Samozřejmě jsou výtečné také na sladko s mákem a cukrem. 

Recept na bramboráky zná snad každý, ale pokud by přeci jen někdo tápal, mám na blogu postup i na ně. Stačí se mrknout SEM.

A teď už recept a postup na bramborové těsto!

Uvaříme si ve slané vodě brambory (ze začátku zkuste 500 g) a po uvaření je rozmačkáme vidličkou,  mačkadlem na bramborovou kaši nebo nahrubo nastrouháme na struhadle. Brambory zde plní úlohu náplně piroh a zároveň slouží i jako pomocník do těsta.

Těsto uděláme tak, že smícháme hladkou mouku s trochou studené vody a trochou brambor. Těsto se nesmí lepit, takže když bude, dosypávejte do něj po troškách mouku, aby těsto bylo pevné (ne tuhé!), dalo se válet a krájet. Mělo by být pružné, jemné v dlaních, skoro bych řekla, že se dobře udělané těsto pozná tak, že z něj prostě budete mít dobrý pocit =) 

PIROHY Z těsta uválíme dlouhý váleček a odkrajujeme z něj kousky (velikost vychytáte hned z kraje, to slibuji), které vyválíme na kolečka o velikosti dlaně. Kolečka by neměla být tenká, jinak se vám při vaření těsto rozpadne a náplň "uteče". Neměla by být ale ani tlustá, aby se jednak těsto provařilo a zůstalo na skus jemné a ne hutné. Do těchto koleček dáme vždy po kouskách rozmačkané brambory, zabalíme do půl měsíčku a kraje řádně slepíme k sobě. Nebojte se toho. Pirohy vkládáme do mírně osolené vařící vody a asi po 3-5 minutách, když pirohy vyplavou na povrch, vytáhneme. Všechny pirohy naráz "vykoupeme" v kastrůlku s rozpuštěným máslem. Hned podáváme buď s mlékem, kefírem či kyškou.

ŠULÁNKY Postup na těsto je zcela totožný s pirohami, akorát je ničím neplníme. Vyválíme místo koleček válečky, které také vkládáme do vařící mírně osolené vody. Když vyplavou na povrch, jsou šulánky hotové.

Náplně do piroh můžete dělat jakékoli - masové, s povidly, nebo do bramborové náplně dejte na malé kousky osmaženou slaninu. 

Dobrou chuť =)

K.

1 komentář: