5 důvodů, proč jíst to stejné každý den


Brett Blumenthal je autorkou několika knih v oblasti výživy. Již přes dvacet let se pohybuje v oblasti wellness a účastní se různých konferencí po Spojených státech, kde veřejně hovoří nejen o zdravém životním stylu, ale také o tom, jak "vyrůst" jako člověk. 

Často se dočítám a vnímám váš neklid z toho, že se váš jídelníček skládá téměř neustále ze stejných potravin a co se týče přípravy jídel, tak nejste příliš kreativní. Ono to ale vůbec nemusí být špatně. Například trenérka Zuzka Light podporuje myšlenku "jíst to stejné každý den" po celý týden a měnit například jen večeře.  To samé Bob Harper. Bob je jedním z těch, kteří se přiznali, že nemají ve zvyku ve svém jídelníčku moc věci obměňovat a vesměs jí neustále to samé. A já? Docela se v tomto nacházím též. Mám své oblíbené snídaně, obědy či večeře, které vždy určitou dobu neustále točím a nejsem schopna měnit. Zkuste si přečíst následující článek od Brett, snad se vám pak uleví, pokud máte ze svého stereotypního stravování výčitky svědomí ☺

K.

Pět důvodů, proč jíst to stejné každý den
(Brett Blumenthal)

Přiznávám. Vaření mě nudí. Vařit každý večer něco nového pro jednoho nebo dva lidi mi dává zabrat. Samozřejmě, že na velkou párty toho navařím kupu a dělám to ráda, ale pro sebe samotnou nebo jen pro mne a manžela není ta motivace a inspirace do vaření nijak velká. Z toho důvodu máme tendenci jíst i pětkrát týdně pořád to samé. Možná to bude znít jako velká nuda, ale čím víc tohle děláme, tím víc se mi to líbí. A zde jsou důvody proč:

1) Nákupy jsou jednodušší a víme, kolik utratíme: když jíme ty samé potraviny každý týden, máme lepší přehled o tom, kolik utratíme a veškeré nákupy jsou mnohem jednodušší. Každou neděli mi nákup trvá asi 20 minut, protože už v něm mám systém. Vím, co chci a dokonce si ani nedělám nákupní seznam. 

2) Je mnohem snadnější si udržet váhu a také zhubnout: je jedno, zda si chcete váhu udržet nebo nějaké to kilo shodit, konzumací stejných potravin se můžete snadněji dočkat svých cílů. Jakmile najdete své oblíbené potraviny a zjistíte si jejich kalorický příjem, optimální obsah všech živin a sestavíte si z nich svůj jídelníček, dostanete dokonalý jídelní plán. Nebudete muset počítat kalorie a sledovat nutriční hodnoty den co den. Svých cílů dosáhnete snadněji, protože nebudete muset neustále myslet na to, kolik jste toho snědli a zda je to v pořádku s vašimi cíli. 

3) Poznáte své tělo: budete-li jíst stejné potraviny, poznáte, jak na ně vaše tělo reaguje. Budete mít přehled o tom, jaké potraviny vás sytí, po kterých se cítíte nadmutí, nebo po kterých máte rychle hlad. Také poznáte, jak vaše tělo reaguje na různé konzervanty, na chemii v jídlech a koření. Pokud jíte zdravě po většinu času, vaše tělo to bude očekávat, čili když dojde k tomu, že občas zhřešíte, snadněji zjistíte, zda se to tělu líbí či nikoli. Například, pokud si příliš často nedáváte kofein nebo nápoje se spoustou cukru, zjistíte, že když to čas od času uděláte, můžete se cítit nervóznější. Já často pociťuji, že když si dám výjimečně smažené jídlo, cítím se do hodiny pod psa a někdy až do dalšího dne. 

4) Vaření bude snadnější: já ráda používám celozrnné potraviny a celkově si nerada vaření komplikuji. Snídaně se obvykle skládá z grapefruitu, proteinového nápoje a šálku kávy. Na oběd si dám obvykle velký salát s nějakou tou dávkou proteinu, obvykle vaječnou omeletu. V neděli večer si dávám pořádnou dávku pečeného nebo grilovaného kuřete, jen týden co týden obměním koření. Zbytek kuřete co nesním si znovu ohřívám přes týden a dávám do salátů třeba na večeři. Na svačiny si dávám různé výživné tyčinky nebo parfait z řeckého jogurtu. Tohle je de facto neměnné a přesto snadné a ušetří mi to čas.

5) Více si užíváte dní, kdy jste kreativní: máte-li ve stravování jakousi rutinu, pak si více užíváte momentů, kdy se jdete najíst do restaurace nebo když máte jeden z těch dní, kdy jste v kuchyni hrozně rádi kreativní. Máte pak radost z nových jídel a užíváte si lépe nových chutí, jelikož se hodně liší od toho, co běžně jíte.

Věřte, že se zde nesnažím naznačit, že tohle je jediná a ta správná cesta jak jíst, ale zcela jistě může tento způsob věci zjednodušit a navigovat vás snadněji k tomu, jak zdravěji jíst. Pokud máte děti, je jasné, že tento systém stravování bude pro vás poněkud náročný. Ale nezapomeňte, že koření, dresinky a jiná ochucovadla mohou i například z obyčejného kuřete udělat rozdílný chod večer co večer. 

Jíte často stejné potraviny? Našli jste nějaké další výhody takového stravování?

(aktualizováno z 14. srpna 2013)

Žádné komentáře:

Okomentovat