Cvičení a kojení


Jedna z nejčastějších otázek zní. MOHU CVIČIT, KDYŽ KOJÍM? Obavy maminek, že nemohou cvičit, když kojí, chápu. Chápu je proto, že byste se divili, co všechno jsou schopni lidi vymyslet jako důvod, proč se při kojení cvičit nemůže. Nejenže se to údajně nesmí, ale dokonce si můžete mateřské mléko nějakým způsobem 'vyhopsat' anebo se ztratí důležité živiny pro miminko. Jaká je tedy pravda?


I. PŘIKLÁDAT
Budu mluvit k vám ženám. Určitě jste si všimly, že jste po porodu musely na pokojích v porodnici zapisovat jednotlivé přikládání miminka k prsu. Proč se to dělá? Jeden z hlavních důvodů je ten, že čím častěji budete miminko přikládat (pozor, nestačí jen přikládat, miminko musí sát!!!), tím je produkce mléka podporována. Kdesi jsem četla, že je to jako poptávka a nabídka. Čím více bude miminko bumbat, tím se produkce mléka zvýší. Naopak, nastane-li problém, stejně jako se to stalo u nás, když moje dcera onemocněla a odmítala pít, produkce mléka se automaticky sníží. Určitě jsme pak o mléko nepřišly natrvalo, jakmile jsme se daly do pořádku, ihned se tvorba mléka opět navýšila. Takže první bod je - přikládat!!!

II. DOSTATEK ENERGIE
Druhým bodem je to, že musíte zajistit tělu energii na tvorbu mléka. Protože mateřské mléko představuje i zdroj energie, je vcelku logické, že kojící maminka musí o něco málo příjem energie zvýšit. Tělo na tvorbu mateřského mléka v prvních šesti měsících potřebuje denně kolem 300 kcal. Mám osobně také vyzkoušeno. Jakmile se na mne nakupily starosti s financemi a stěhováním, díky stresu jsem málo jedla a pokles mléka nastal téměř okamžitě. (Nezmizelo, jen se snížilo.) Po nastolení správné životosprávy a přiměřeného navýšení jídla, jsem zase mohla konkurovat Kunínským mlékárnám ☺ Pozor! Je mylné si myslet, že budete-li jíst nadměrně, zvýšíte tím tvorbu mléka. Mléko se dokáže tvořit i při nižším počtu kalorií.

III. KVALITNÍ SPORTOVNÍ PODPRSENKA
Jediný důvod, proč byste při kojení nemohly cvičit (NE nesměly, ale nemohly!), je ten, že vás při hopsání bolí nalitá prsa (což je samozřejmé, proto se vyhýbejte různým poskokům nebo prsa na tu chvíli zpevněte kvalitní sportovní podprsenkou). Nicméně, samotným cvičením o mléko nepřijdete, pokud zajistíte, že miminko budete jako v jakémkoli jiném případě přikládat, kdykoli potřebuje a ono opravdu bude pít, a pokud nebudete bláznit s kaloriemi a zajistíte tělu potřebnou energii. Svoje udělá také pitný režim. Bumbejte, maminko!


"Sport přináší uspokojení díky endorfinům, posiluje imunitní systém matky, takže jí prospívá stejně jako kojení," řekla Anna Mydlilová z Laktační ligy, která se věnuje osvětě kojení už řadu let.


IV. BOJÍM SE, ŽE KDYŽ BUDU CVIČIT, MIMINKO MI BUDE MLÉKO ODMÍTAT
Tohle je jediná možná obava, kterou může maminka při sportování mít. Nicméně, pokud necvičíte o opravdu vysoké intenzitě, téměř až do vyčerpání, pak se nemusíte bát ani toho, že by vám miminko mléko odmítalo. Což se nám "obyč mamkám" sotva stane, spíše nás vyčerpá ten malej svišť než online trenér ☺ Ale zpět k tomu, co se vlastně děje s mlékem, které by miminko mohlo domítat. 

Koluje zde mýtus, že při sportování se mění složení mateřského mléka. Není to tak docela pravda. Již několik studií prokázalo, že se ani po cvičení obsah sacharidů a tuků nemění. Vaše tělo to miminku prostě umí samo namíchat. Co se však mění je obsah kyseliny mléčné, která při vysoké zátěži zvýší své hodnoty až dvojnásobně. I když takové hodnoty nejsou pro miminko nijak nebezpečné, má mateřské mléko díky ní trochu odlišné chuťové vlastnosti a pak se může stát, pokud je miminko "fajnovější", že odmítne mléko pít. Proto, pokud by vám miminko mléko po cvičení odmítalo, je možné se zařídit následovně.

1) cvičit mírnou intenzitou, čímž se zabrání nadměrné tvorbě kyseliny mléčné
2) nakrmit dítě před cvičením
3) nebo počkat po tréninku 30 minut, dokud hladina kyseliny mléčné nepoklesne či prsa vyprázdnit a dítě nakrmit až nově vytvořeným mlékem

Je možné, že se však s takovým problémem, stejně jako já a mnoha dalších žen, vůbec nesetkáte. A miminku to vadit nebude.

Pozor však! Pokud miminko odmítá mléko, nemusí to být díky kyselině mléčné v jeho obsahu. Může se odtahovat jednoduše jen díky slanosti z potu ulpěných na vašich bradavkách. Nezapomeňte si proto prsa vždy opláchnout nebo se před kojením osprchovat.


Nejnovější výzkumy prokázaly zanedbatelný nárůst kyseliny mléčné po tréninku o 50-75% intenzitě. Avšak dochází k vyšším hodnotám u matek cvičící o maximální (100%) intenzitě. Tento nárust kyseliny mléčné může být v mléku přítomen až dalších 90 minut po cvičení. Pro dítě nejsou známy žádné škodlivé účinky ani při tak vysokých hodnotách.

***


původně: 16. ledna 2014

Pomocné zdroje s možností bližšího prostudování

Žádné komentáře:

Okomentovat