Zuzka Light: HIIT nejlepší trénink pro spalování tuku

(Aktualizováno z 30. prosince, 2012) Se svými vysoce intenzivními tréninky se zátěží vlastního těla jsem začala v roce 2009. Objevila jsem při těchto trénincích tolik výhod , že se přirozeně staly součástí mého každodenního života. Mé workouty mne udržují v kondici po celá ta léta a mým následovatelům pomohly dostat se do formy a ztratit kila. 

A proč jsou mé HIIT tréninky tak skvělé?

1. Šetří čas - moje workouty se obvykle pohybují mezi 10-15 minutami, zřídka přesahují 20 minut. Pokud máte hektický den, je vždy možné těch 15 minut někam vtěsnat. Po 20 minutovém tréninku se vždy cítím nabitá energií po zbytek dne, lépe se soustředím a moje mysl je bystřejší.

2. Rychleji se tvarujete - u HIIT tréninků bylo dokázáno, že patří mezi nejefektivnější způsob jak spalovat tuky. Aby k tomu docházelo a vy spalovali tuk a kalorie, musí dojít v těle k významným fyziologickým změnám, kterých dosáhnete při fungování na pokraji své maximální tepové frekvence. To znamená, tlačit se při cvičení do naprostého maxima, stejně jako to dělám já. 

Nebudete spalovat kalorie pouze při samotném cvičení, ale poměr spáleného tuku se značně zvýší během dalších 24 hodin v důsledku zvýšeného přísunu kyslíku, který tělo během cvičení postrádalo. Během tohoto procesu se uvolňují mastné kyseliny, které tělo využívá jako zdroj své energie. Tento efekt se neobjevuje u aerobního cvičení - jakým je například mírně rychlý poklus.


3. HIIT zlepší vaši VO2 Max - VO2 Max odráží vaši fitness a aerobní vytrvalost. Určuje také, kolik kyslíku jste schopni využít při vysoce intenzivním tréninku. Čím více kyslíku jste schopni využít, tím jste schopni vydat více energie. Záměrně chceme, aby VO2 Max bylo vysoké, protože to dovoluje vašemu tělu užívat tuk více a více jako zdroj své energie namísto cukru v krvi během tréninku.

4. HIIT se zátěží vlastního těla nebo s lehkou zátěží (třeba činky) stimuluje produkci růstového hormonu - růstový hormon je přímo zodpovědný za zpomalující proces stárnutí. Zrychluje metabolismus a spalování kalorií. Udržovat si svalovou hmotu cvičením je důležité z mnoha důvodů a obzvláště pro ty, kterým je 30 a více. A opět, tohoto nedosáhnete při nízko intenzivních workoutech, ani kdybyste byly hodiny na běžeckém pásu.


5. Krátké HIIT pomáhají jako prevence diabetu 2. typu. 

6. Nepotřebujete žádné speciální vybavení - můžete cvičit doma. Dělat v tělocvičně samotné posilování na bicepsy vám sice s velkou zátěží zajistí napumpovaný biceps, ale nenaučí to tělo fungovat, jako samostatnou jednotku. Tzn., jen proto, že má někdo velké svaly získané na strojích v tělocvičně, neznamená, že bude dostatečně silný ve skutečném světě. Výhodou mých HIIT tréninků je, že se svalová hmota navýší, ale přesto  děvčatům "neudělá" objem, pokud tedy nebudou své tělo sytit kaloriemi navíc.

7. Kdokoli může se mnou cvičit - pokud teprve začínáte, pravděpodobně nezvládnete všechna ta těžká cvičení a nebudete schopni dostat se ke své maximální tepové frekvenci. Nicméně, můžete začít s jednoduchými úpravami cviků a cvičit dle vlastního tempa. 10-15 minut cvičení denně udělá zázrak i s tím, kdo nebyl doposud na jakékoli cvičení navyklý. Dělejte si delší přestávky mezi cviky a svoji fitness úroveň budujte pomalu, ale postupně.

Nestane se, že byste byli stále na stejné úrovni, jelikož cílem těchto workoutů je vždy překonat svůj osobní rekord. Z tohoto důvodu byste si měli poznačovat pokroky ve svých výkonech, vždy jednou za čas si odcvičit starší trénink a snažit se překonat svůj čas či výsledný počet opakování. Z tohoto důvodu se tak cvičení stává i jakousi zábavou, necvičíte už pouze proto, že chcete zhubnout či se vytvarovat, ale také proto, že chcete být silnější a rychlejší s každým dalším workoutem. Tohle vám určitě zvedne sebevědomí víc, než bezmyšlenkovité 40 minutové lekce na elipticalu. 

Moje tréninky rozhodně nejsou jednoduché. Mým cílem je udělat funkční bodyweight trénink, při kterém vydáváte téměř nebo úplně své maximální úsilí. Není snadné přecházet od jednoho cviku k druhému s minimální přestávkou bez odpočinku a se sotva popadajícím dechem, ale přesně tohle vás udělá silnější a přinese vám to všechny výhody HIIT tréninků.

MILUJI SVÉ WORKOUTY!!! A miluji, když se s vámi o ně můžu podělit a vidět vaše pokroky.

Zuzka.


(edit: původní článek v originálním znění již neexistuje)

Žádné komentáře:

Okomentovat