Vítám tě na svých stránkách. Najdeš zde to nejzásadnější z mých zápisků od roku 2011. Ne vše, co si tady přečteš, je pro mne aktuální. Nechci tady však nic promazávat, jelikož to, co tu najdeš, se týká mého vývoje, který mě něco stál a který mne dostal až k současnému biohackingu. Pokud by tě zajímala moje business webová prezentace, klikni zde. Hezký den :-) ♡♡♡

Domácí krémový sýr alá Lučina


Vždycky jsem si říkala, jak to ta babička dělá, že vytáhne sýr z bavlněné utěrky a skvělé chutná. I když na první pohled to moc chutně nevypadá. Přeci jen mi bylo "náct" a celý ten babiččin tajemný proces vypadal podivně. 

Teď je mi o dvacet let více a všechna její tajemství už dávno nejsou tajemstvím a hrozně ráda doma zkouším něco nového. A tu jsem si vzpomněla, že jsem kdysi chtěla vyzkoušet domácí sýr z jogurtu a jelikož jsem měla před víkendem v lednici krapet přejogurtováno, vyzkoušela jsem vlastní sýr podobný té skvělé Lučině, kterou známe z obchodů. Tu tedy miluji. A říkala jsem si, že tím nic nepokazím, maximálně vyhodím jeden jogurt :-)

Jak už jste pochopili, k výrobě sýru nepotřebujete nic víc než bílý jogurt. Pokud možno čím tučnější, tím lepší. Někteří k jogurtu přidávají ještě smetanu nebo zakysanou smetanu. Dokonce jsem viděla stejný sýr i z řeckého jogurtu, ale pokud se bojíte experimentovat a obáváte se výsledku, obětujte jeden bílý jogurt.

150 g kelímek mi vyšel na dvě pomazání jedné tmavé housky. Čili asi pro jednoho, i když je otázkou, kolik si toho namažete na pečivo.

Postup:
  • Připravte si sítko, hrnec nebo mísu, bavlněnou látku, kousek provázku (nemusí být).
  • Látkou vystelte sítko, to pak vložte nad mísu nebo hrnec. Dno sítka by se nemělo dotýkat dna. Budeme potřebovat prostor na odkapanou syrovátku z jogurtu. 
  • Jogurt mírně osolte, zamíchejte a vylijte do vystlaného sítka, o a provázkem uvažte. Pokud nemáte provázek, stačí látku prostě stočit. 
  • Takto nechte v lednici do dalšího dne (nejlépe 24 hodin). Přes látku a sítko vám syrovátka z jogurtu odkape a zůstane jen krémová konzistence téměř shodná s Lučinou
  • Takto sýr můžete ještě ochutit třeba česnekem, bylinkami nebo kořením, záleží na vaší chuti.
Já jsem si dala k sýru nakrájený pórek a to bylo něco neskutečného. 
Mňam. 
Vypadá to, že si od teď budu Lučinu dělat doma vlastní a ušetřím spoustu peněz :-)

K. ♥



4 komentáře:

  1. Lučinu miluji, tohle vidím už po několikáté. Po návratu z Dánska to musím určitě vyzkoušet! :D

    OdpovědětVymazat
  2. Tuto domácí Lučinu mám tuze ráda! <3 Musím si ji brzy zase udělat. :-) V obchodech se prodává za nekřesťanské peníze, takže je mi škoda za ni utrácet, i když je lahodná.

    OdpovědětVymazat
  3. Je to skvělé! :-) Zkoušela jsem to kdysi s 10% jogurtem a nebylo to úplně ono, ale to záleží na chuťových buňkách člověka. :-)

    OdpovědětVymazat
  4. My si to doma dělám s jogurtem a zakysanou smetanou. Je to mňamka a hlavně teď na jaře s pažitkou :)

    OdpovědětVymazat