Už je to ohromně dlouho, co jsem vytvářela něco pečeného stylem pokus-omyl, ale měla jsem dobrou náladu, vrhla se do toho po hlavě, přidávala, upravovala a světe div se, vzešl z toho opravdu skvělý chutný makovec. A to nejpodstatnější, naprosto zdravý!
Velkou inspirací mi byl makofit ze stránky Fitnesscake.cz, který mne na první pohled uchvátil. Jelikož jsem ale děvče zvídavé, rozhodla jsem se zkusit si jej upéct sama. Nevypadá sice tak dokonale jako na stránkách, ale to mi nevadí, protože se mi povedl a je výtečný ☺
Původní makovec obsahuje sukralozu a proteinový prášek. Ten jsem sice doma měla, ale jen čokoládový a do toho se mi mák nechtěl míchat. Vynechala jsem.
Co budete potřebovat na těsto a jak na to:
1 šálek jemných ovesných vloček
1/2 šálku mletého máku
30 g pšeničné bílkoviny (nemusí být)
2 větší lžíce tmavého třtinového cukru s vysokým podílem melasy
1 šálek mléka
1 střední jablko nakrájené na malé kostičky/ nebo nahrubo nastrouhané
1 lžička kypřícího prášku
2 žloutky
sníh ze 2 bílků
Postup je velmi jednoduchý. Smíchejte všechny ingredience v míse, jako poslední sníh z bílků. Vlijte těsto do vymazané formy na biskupský chlebíček, pečte asi 25 minut na 175C. Po vychladnutí rozdělíme na 4 porce. Jedna porce se rovná výživovým hodnotám uvedenými níže. Makovec vám v lednici vydrží několik dní. Je velmi vláčný a nebezpečně dobrý. Tak pozor na porce, rozdělte se :-)
Kalorie 287 kcal
Sacharidy 31 g
Bílkoviny 12 g
Tuky 13 g
♥♥♥
Kristina
vypadá náramně, postavím ho do fronty na upečení :o))) můj muž se totiž tváří nepřátelsky na jakékoli moučníky a sušenky, takže peču jen občas a nějak se mi hromadí to, co chci zkusit :oD
OdpovědětVymazatTak to vypadá moc dobře, mák mám moc ráda, takže koláč určitě vyzkouším :-)
OdpovědětVymazathttp://radinsen.blog.cz/
Ahoj Kristi, tvůj blog sleduju už nějaký pátek. Poprvé jsem tě našla díky starému blogu a hned se mi zalíbil tvůj styl psaní a přístup k životu :) Tenkrát jsi mě neskutečně inspirovala a zhubla jsem 15 kg a cvičením se mi postava zlepšila skoro až neuvěřitelně :) Tolik k úvodu :D Ráda bych se tě zeptala, jestli je do koláče nutné přidávat tu pšeničnou bílkovinu, případně čím nahradit?
OdpovědětVymazatAhojky, moc ti děkuji za milý komentář :) pšeničnou bílkovinu dávat nemusíš, může se dát i mouka obyč, ale pokud to chceš bezlepkové, lze dát jakoukoli jinou bezlepkovou mouku nebo bych zkusila i protein, nějaký světlý, ne čokoládový třeba :)) Papa
Vymazat