Dnes jdu za vámi se zcela atypickou chutí, kterou v sobě skrývá tato hrášková pomazánka. V hlavní roli bude samozřejmě hrášek. Pokud nemáte možnost koupit čerstvý, zcela určitě postačí i sáček toho mraženého, ze kterého jsem pomazánku vyráběla já.
Zprvu jsem zkoušela verzi bez finálního doteku Lučiny, což nebylo špatné, ale nakonec jsem zvolila cestu právě s tímto smetanovým sýrem a teprve poté to bylo "ono" :-)
Každopádně si před celým procesem nechte rozmrazit celé balení hrášku a připravte si také mixér. Kdo tyhle věcičky doma nemá, vystačí si s vidličkou na rozmačkání. Hrášek neproplachujte horkou vodou, nechte jej skutečně při pokojové teplotě rozmrazit.
Připravte si:
lžíci oleje/másla
lžíci cibule
2 lžíce natě z jarní cibulky
stroužek česneku na plátky
balení rozmrazeného hrášku
citronovou kůru z jednoho bio citronu
sůl
lžíci sezamových semínek
Lučinu
1. Na pánvi na lžíci oleje/másla krátce osmažte cibuli, nať a česnekové plátky.
2. Přidejte hrášek spolu s citronovou kůrou, osolte a krátce prohřejte a orestujte.
Celková doba obou úkolů je zhruba 5 minut.
3. Dejte do mixéru (nebo zpracujte vidličkou v míse) a krátce umixujte. Já záměrně nechala větší kousky, nechtěla jsem mít z toho paštiku :-) Ale kdo má radši hladkou hmotu, umixuje do požadované konzistence.
4. Dejte do misky, kterou budete uchovávat v lednici. Přisypte sezam a promíchejte.
5. Pokud je směs teplá, nechejte ji vychladnout.
6. Na závěr přidejte Lučinu a vidličkou zpracujte.
Pomazánku jsem uchovávala tři dny v ledničce a byla jedlá a v pořádku. Možná by vydržela i déle, ale už nebylo jak to zjistit. :-)
Možná se tato pomazánka nezařadí mezi vaše favority, ale troufám si říct,
že jeden pokus stojí za objev a za zkoušku a za poznání nových chutí :-)
Dobrou chuť!
Zajímavá a hodně nezvyklá kombinace. Ale proč ne, když se dělají pomazánky fazolové nebo cizrnové. Vyzkouším :-)
OdpovědětVymazathttp://radinsen.blog.cz/