Ačkoli jsem před dopečením pochybovala o tom, že budou dobré a že to asi dopadne všelijak, zaprášilo se po nich neskutečným fofrem. Obvykle jsou koláčky nejlepší ihned po dopečení, tyhle byly mnohem lepší druhý den.
Pekla jsem s tvarohem a povidly, jelikož tyhle dvě náplně dodají koláčkům svoji vláhu. A taky žádné jiné u nás nejíme :)
Recept na drobenku nepřidávám, každý si udělá tu svoji, na kterou je zvyklý.
Budeme potřebovat:
250 g másla
0,5 kg polohrubé mouky
2 vejce
1 vanilkový cukr
špetka soli
citronová kůra
na kvásek
12 lžic mléka
50 g droždí
2 lžíce cukru
2 lžíce polohrubé mouky
povidla
nebo
tvarohová náplň
(1 tvaroh, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, 1 lžíce moučkového cukru)
Jak na to?
Připravíme si kvásek. Mléko zahřejeme v kastrůlku, do něj pak rozdrobíme droždí a přidáme mouku s cukrem. Mírně promícháme, přikryjeme a necháme vzejít.
Máslo o pokojové teplotě uhněteme na vále s moukou, vejce, cukrem, solí, citronovou kůrou a kváskem. Ihned z něj po částech vyválíme plát a vykrajujeme menší kolečka o síle alespoň 1-2 cm. Uděláme důlek a lžičkou vložíme tvarohem či povidly. Okraje potřeme žloutkem, koláčky posypeme drobenkou a pečeme v předehřáté troubě na 180°C zhruba 15 minut do zlatova.
Po upečení vytáhneme a sypeme moučkovým cukrem.
Vypadají úžasně a vláčně, nejraději mám makové. :))
OdpovědětVymazat