Vítám tě na svých stránkách. Najdeš zde to nejzásadnější z mých zápisků od roku 2011. Ne vše, co si tady přečteš, je pro mne aktuální. Nechci tady však nic promazávat, jelikož to, co tu najdeš, se týká mého vývoje, který mě něco stál a který mne dostal až k současnému biohackingu. Pokud by tě zajímala moje business webová prezentace, klikni zde. Hezký den :-) ♡♡♡

Tvarohový koláč s hruškami


Vím, že jsem se s vámi dlouho o nic nepodělila, tak jsem se za vámi rozhodla přijít minimálně s tipem na hruškový koláč, který je naprosto skvělý. Jemný, ne příliš sladký, vláčný a neskutečně výborný.

Já tohle následující těsto dělám docela pravidelně, i bez ovoce, v kombinaci tmavé těsto "procákané" bílým tvarohem. Dost často jsem jej viděla i v různých časopisech, na internetu, takže určitě nejde o žádnou novinku, ale přesto nějaké mladé kuchařince přijde vhod, aby se mohla doma vyšvihnout.

Dělám z poloviční dávky, protože mi to i tak přijde dost, ale pokud chcete větší koláč, všechny ingredience prostě vynásobte dvěma :-)

V prví řadě si předehřejte troubu na 175 stupňů, to je základ všeho, mít pro koláč připravenou správnou teplotu.

Nachystejte dvě mísy. V jedné budeme dělat těsto, v druhé tvarohovou hmotu.

V první míse smíchejte metličkou
hrnek polohrubé mouky, 
1/2 hrnku cukru, 
1 vejce, 
1/3 hrnku oleje, 
1 vanilkový cukr, 
1/2 kypřícího prášku do pečiva, 
1/2 hrnku mléka. 

V druhé míse smíchejte metličkou
1 nízkotučný tvaroh, 
1/3 hrnku cukru, 
1/2 hrnku mléka, 
1 vejce, 
1 vanilkový cukr, 
1/2 prášku vanilkového pudinku.

Koláčovou formu vytřeme máslem a vysypeme krupicí nebo hrubou moukou. Vlijeme podstatnou část světlého těsta, bokem si necháme tak naběračku (nemusí být přesně, odhadem). Na těsto vlijeme opatrně a s citem tvarohovou směs po celé délce formy - tam, kde se nám nepodařilo směs umístit, nebudeme ho tam násilím cpát. Zbytek světlého těsta po lžících nacákáme na tvarohovou směs. 

Dvě hrušky oloupeme a nakrájíme na osminky. Zbavte jádřince a jednu podruhé klaďte do tvaru sluníčka doprostřed koláče, tím úzkým koncem do středu. 

Dejte do trouby a pečte zhruba 20-25 minut :-)

Dobrou chuť a rozdělte se doma.

K.

5 komentářů:

  1. To vypadá skvěle. Zrovna jsem přemýšlela o tom, co bych upekla... Když mám starosti, tak peču - takže na tenhle koláč rozhodně přijde brzy řada. A doufám, že se mi povede aspoň trochu jako tobě:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš jako já, také se u toho uklidním a přijdu na jiné myšlenky. Vlastně si i odpočinu :) Určitě na tom nic nepokazíš :) Držím palce!

      Vymazat
  2. Vypadá to lákavě, ale nedovedu si představit, že bych v tom vedru zapnula doma troubu a pekla koláč :) ... jsme všichni "upečení" i tak :) ... ale určitě ho příležitostně vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já ho taky pekla, když bylo venku ještě hnusně :D naprosto chápu :)

      Vymazat
    2. :) tak to je sranda, rok se sešel s rokem :).. a to je půlka září a já ho zase neupeču?! :) už teď je skoro 30 stupňů!

      Vymazat