Přiznávám, že ani já, ani přítel, nejsme příznivci lasagní. Oba jsme ty klasické vyzkoušeli a shodli jsme se na tom, že "mnoho povyku pro nic". Navzdory tomu jsem se však rozhodla, že je zkusím trochu jinak. Když se přítel ptal, co bude k obědu, slovo lasagne vůbec nesmělo být vysloveno :-) Takže jsem tento pokrm musela trochu zakamuflovat jako "zapečené brambory s masem a sýrem".
Dělala jsem dvě várky. Jednu s klasickými bramborami pro muže a druhou s batáty pro mne. Ochutnala jsem obě varianty a naprosto nepokrytě hlásám, že z brambor již nikdy a z batátů tento recept rozhodně budu opakovat i pro zbytek rodiny, protože byl výsledek mnohonásobně chutnější. Navíc bez bešamelu a těstovin získává tahle mnohými opěvována lahůdka také zdravější verzi :-)
Budete potřebovat:
1 větší batát
500 g libového mletého masa
1 bílek
1 cottage cheese
2 střední rajčata
1 vrchovatou lžičku rajského protlaku
1 červenou cibuli
2 stroužky česneku
3 malé žampióny
italské koření (nebo sušený rozmarýn, oregano a bazalku)
strouhaný sýr (např. mozzarella)
sušená petrželka
lžíce oleje
Jak na to?
Na lžíci oleje osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli a utřený česnek.
Po chvíli přidáme maso, rajčata nakrájená na malé kostky, žampióny, rajský protlak,
italské koření nebo od každého koření z výše v závorce uvedených trochu.
Smažíme a občas promícháme, dokud není celá směs hotová.
Pánev dáme stranou a předehřejeme troubu na 190°C.
Cottage cheese smícháme s bílkem a dáme stranou.
Na prkýnku na zhruba 3mm plátky nakrájíme batát.
Nyní budeme ve formě vrstvit lasagne. Viz obrázky níže.
Začneme vrstvou batátů.
Na batáty navrstvíme masovou směs.
Přidáme lžící cottage cheese s bílkem. Tyhle tři vrstvy zopakujeme ještě jednou!
Jakmile máme hotovo, zasypeme povrch lasagní strouhaným sýrem.
Povrch formy překryjeme alobalem.
Dáme do trouby a pečeme 45 minut. Já použila výše uvedenou várku na dvě menší formy.
Po 45 minutách lasagne vytáhneme a zasypeme sušenou petrželkou. Podáváme teplé.
Přeji vám všem dobrou chuť.
Mně se sbíhají sliny znovu, jen když vidím ty fotky a přepisuji vám postup :-)
Doma si přišli na své všichni. Dokonce muž neprotestoval, že šlo o zdravou variantu
lasagní. Nakonec jsem mu to práskla ;-)
Kristina ♡
Už dlouho, předlouho, jsem Tě veřejně nepochválila... ;):):) Jen co otřu oslintaný monitor, obšlehnu Tvůj recept a o víkendu sklidím pochvalu, protože můj muž taky nesnáší slovo lasagne, leč batáty může :D
OdpovědětVymazatTakže Tě tu veřejně chválím a moc děkuji za super inspiraci! Přeji Tobě i všem doma krásný den!
Tak dnes jsem vařila na oběd. Bylo to výborné, moc děkuji za tip.
OdpovědětVymazatPetra
Tak pracne se pisu s komentarem a ono se mi to neodesle😂 tak jeste jednou🙈 blogy nečtu, ale ten Vas me strasne zaujal. Nasla jsem ho nahodou. Hledala jsem totiz navod na hackovani a vida nasla jsem super navod - mimochodem nevim jestli to zvladnu😂😏 a skvele recepty. Vic jsem zatim prosmejdit vedle usinajiciho synka nestihla. Fakt paráda👌😊 preji pekny den, Nikola😊
OdpovědětVymazat