Mrkvové rohlíčky s povidly


Před pár lety mne ohromily ve zdravé výživě mrkvové rohlíčky s povidly. Sice nevím, proč se prodávaly ve zdravé výživě, když jediné, co bylo skutečné v obsahu zdravé, byla mrkev :D Každopádně jsem se do nich zamilovala. Jen mi na nich chyběla jedna věc. Byly docela tvrdé, drolily se a převažovala chuť mouky. Byla to škoda, protože po tomto receptu vím, že se dají připravit jinak. I druhý den jsou fajn, ne-li lepší, dají se připravit i s tvarohovou náplní a i když má člověk pocit, že je příprava rohlíčků piplačka, jde to docela rychle :) Rohlíčky jsou skvělé a určitě jsem nedělala naposledy. Proto se s vámi dělím o recept, pokud jste mrkvovým rohlíčkům s povidly přišli na chuť, stejně jako já :)

Budete potřebovat:

180 g jemně nastrouhané mrkve
150 g změklého másla
300 g hladké mouky
kůra z 1/2 citronu
2 lžíce bílého jogurtu
povidla
vejce na potření
moučkový cukr na posypání

Jak na to?

V míse smícháme mrkev, máslo, mouku, nastrouhanou kůru z citronu a jogurt
Vznikne lepivé těsto, které necháme zhruba hodinu v lednici. 

(Pokud mrkev pustí dost vody, můžete dát mouky krapet víc.)

Předehřejeme troubu na 200 °C. 
Těsto rozdělíme na 4 stejně velké díly.
Z každého z nich vyválíme placku asi 2 mm tenkou.
Před každým válením si pracovní plochu pomoučníme.
Ostrým nožem rozřízneme každou placku na 12 trojúhelníčků.
Do nejširší části u okraje dáme oříšek povidel a rohlíček zamotáme od kraje do středu.
Okraj každého rohlíčku nezapomeneme zmáčknout, aby povidla nevytekla.

Potřeme vejcem rozšlehaným se dvěma lžícemi horké vody.
Pečeme 15-20 minut na plechu vystlaným pečícím papírem. 
Po upečení poprášíme moučkovým cukrem.

Dobrou chuť :) 


1 komentář: