Recept této bábovky jsem prvně vyzkoušela už v roce 1999. Tak dlouho mám totiž kuchařku, ve které je postup na ní rozepsán. Kuchařku jsem tehdy dostala dárkem, jelikož jsem byla čerstvě v Praze a maminka nechtěla, abych umřela hlady. V kuchařce je na 2000 receptů, které jsem skutečně vyzkoušela a které od té doby do jídelníčku zařazuji. No a recept na tuto velkou bábovku vám sem nyní předávám.
Pro mne bylo pečení a příprava velkou nostalgií. Kdysi jsem totiž neměla přístup k internetu a jediná možnost jak uvařit nebo něco upéct byla, najít si recept v časopise, koupit kuchařku nebo si jej přepsat od někoho jiného. Tahle verze bábovky byla na dlouhou dobu taky jediná, kterou jsem pekla. Až během let jsem nacházela a zkoušela i jiné verze - některé stály vyloženě za prd, některé jsem si oblíbila (např. mechovou, či tvarohovou). Tato je však typická, rodinná a velká. I z klasické velké formy na bábovku se vám možná bude drásat ven =)
Budete potřebovat:
360 g pískového cukru
360 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
1 balení vanilkového pudinku
6 vajec (žloutky a bílky zvlášť)
10 lžic oleje
12 lžic horké vody
2 lžíce kakaa
máslo a mouka na vymazaní
Jak na to?
Formu na bábovku si vymažeme řádně máslem a vysypeme moukou. Troubu nahřejeme na 180°C.
V míse vyšleháme žloutky s cukrem. Přidáváme postupně olej a polovinu vody a šleháme.
Přisypeme prosetou mouku, vanilkový pudink, prášek do pečiva a hněteme v těsto.
Během toho přimícháme zbytek vody. Ušleháme z bílků sníh a na třikrát do těsta opatrně vmícháme.
Třetinu těsta obarvíme kakaem. Do formy postupně dáme vrstvu světlého těsta, tmavého těsta,
opět světlého těsta a dlouhým koncem vařečky těsto velmi jemně promícháme, abychom vytvořili
mramorování. Dáme péct na asi 40 minut. Po upečení bábovku vytáhneme z trouby a ještě chvíli
necháme ve formě. Pak vyklopíme a pocukrujeme. Podáváme nejlépe k čaji =)
Žádné komentáře:
Okomentovat